Την επόμενη μέρα των εκλογών η διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης θα υποβάλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο συνολικούς φακέλους διεκδίκησης σοβαρών αποζημιώσεων λόγω κλιματικής αλλαγής, τόσο για τους ελαιοπαραγωγούς όσο και για τους αμπελουργούς.
Αυτό αποκαλύπτει σήμερα στη “Νέα Κρήτη”, δηλώνοντας αποφασισμένος αν εκλεγεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο των Αρχανών να δώσει μάχες προς την κατεύθυνση αυτή και μέσα από το νέο μετερίζι, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.
Ο ίδιος μας κατέθεσε, επίσης, πολύ συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά στοιχεία για την πορεία της παραγωγής των σταφυλιών τα τελευταία χρόνια, και την πανωλεθρία που έχει υποστεί ο αμπελουργικός τομέας!
Ο έμπειρος συνεταιριστής και συνδικαλιστής των αγροτών λέει στη “Νέα Κρήτη” χαρακτηριστικά: «Το επιτραπέζιο σταφύλι, το οινοποιήσιμο και το σταφιδάμπελο έχει μια τεράστια πτώση της τάξεως μέχρι και 50% κατά μέσο όρο τα τελευταία τρία καλλιεργητικά έτη, από το 2015 και μετά δηλαδή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο επιτραπέζιο σταφύλι το 2014 είχαμε εξαγωγές από την Κρήτη περίπου 20.000 τόνους. Το 2015 πέσαμε στους 9.000 τόνους. Το 2016 ανεβήκαμε στους 12.000 τόνους σταφύλια. Το 2017 πήγαμε στους 11.000 τόνους σταφύλια και το 2018 ξαναπέσαμε στους 7.000 τόνους σταφύλια. Και αυτή η πτώση του επιτραπέζιου σταφυλιού έχει εκτιμηθεί στα ποσοστά από 50% μέχρι 60%. Αν συγκρίνουμε τα χρόνια 2011, 2012, 2013 και 2014, θα δούμε ότι όλα αυτά οφείλονται στις κλιματολογικές και μόνο συνθήκες, που έχει υποστεί το νησί τα τελευταία χρόνια. Κλιματολογικές συνθήκες που έχουν χτυπήσει την Κρήτη όχι μόνο στο επιτραπέζιο, αλλά γενικά σε όλα τα σταφύλια», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο Μύρων Χιλετζάκης.
«Αυτές οι συνθήκες έχουν τελματώσει οικονομικά τον Έλληνα αμπελουργό, σε κλίμακα, αν θέλετε, και χώρας. Βλέπουμε μια τεράστια αφορία στα αμπέλια λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας κατά τα τρία τελευταία συναπτά έτη. Αυτή η αφορία είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον αμπελουργό. Τα αμπέλια μέσα από την αφορία προστατεύτηκαν απέναντι στην ξηρασία. Έτσι, ο αμπελουργός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Και δεν μπορεί να γίνει και ανταγωνιστικός στους άλλους συναδέλφους του στις άλλες χώρες, που κατακτούν καθημερινά όλο και νέες αγορές, με καινούργιες ποικιλίες σταφυλιών και με πιο ανταγωνιστικές τιμές», λέει στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.
«Οι βροχοπτώσεις του 2015, τη μέρα της Παναγίας, η έντονη ξηρασία του 2016 και του 2017, οι βροχοπτώσεις του 2018, οι ανεμοθύελλες και ο καύσωνας του 2016 και του 2017 έχουν απογοητεύσει το σύνολο των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.
«Τι ζητάμε από την κυβέρνηση»
Ο συνεταιριστής και συνδικαλιστής των αγροτών λέει στο σημείο αυτό ότι, «πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, ζητάμε και διεκδικούμε μια στρεμματική στήριξη από τα “ήσσονος σημασίας”. Έτσι, άμεσα, την επόμενη ημέρα των εκλογών κατατίθεται ο φάκελος από τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου»...
Όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης, «αυτός ο φάκελος, μαζί με τον φάκελο της ελιάς, που θα έχει ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τον φάκελο της αμπελουργίας - και έχει ενημερωθεί ήδη και ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν - θα κατατεθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αμέσως μετά τις εκλογές»...
Και ξεκαθαρίζει λέγοντας ότι «εμείς διεκδικούμε αποζημίωση και για τους αμπελουργούς και για τους ελαιοπαραγωγούς. Όπως διεκδικούμε και να γίνει άμεσα η εξόφληση του 30% των περυσινών ζημιών. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πια κανείς παραγωγός στα οικονομικά βάρη. Δεν μπορούμε άλλο»...
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Οι ζημιές απ’ τις ανεμοθύελλες
Στο μεταξύ, έχουμε και τις φετινές ανεμοθύελλες. Ο Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί: «Η μια ζημιά ήταν του ψυχρού αέρα, του βοριά, που κατέστρεψε πολλά αμπέλια τον περασμένο μήνα. Εμείς βέβαια παρακολουθήσαμε την εξέλιξη των αμπελιών. Και είδαμε ποια προχώρησαν στο επόμενο στάδιο και ποια όχι. Μετά από αυτό, ήρθε ο δεύτερος αέρας, που ήταν ένας νοτιοανατολικός, και ήρθε στις 5 Μαΐου. Και έχουμε κι άλλον ένα αέρα που ήταν σκέτος νότος, στις 13 του μήνα. Όλοι μαζί οι αέρηδες αυτοί σηματοδότησαν μια αναγγελία από τον ΕΛΓΑ. Σήμερα (σ.σ. χθες) τελείωσε αυτή η αναγγελία. Έχουν δηλώσει οι παραγωγοί. Ο ΕΛΓΑ ήδη έχει βγει έξω. Έχει δει τις ζημιές. Και έχει δει τι έχει προκαλέσει ο αέρας ειδικά στο επιτραπέζιο σταφύλι. Βγήκαν και εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ μαζί με τον επόπτη Ηρακλείου Γιώργο Νοδαράκη, μαζί με μένα πρόσφατα και επισκεφτήκαμε την περιοχή Σκαλανίου, την περιοχή Αρχανών, Κάτω Αρχανών, Συλλάμου, Βασιλειών και Προφήτη Ηλία καθώς και την περιοχή Χουδετσίου. Οι ζημιές αλλού ήταν πολλές και αλλού ήταν ελάχιστες. Διαπιστώσαμε ότι είχαμε αμπελώνα που είχε καταστραφεί στο 90% στις Βασιλειές και σε μια απόσταση 100 μέτρων είχε μηδέν ζημιά ο παραγωγός»...
neakriti.gr