Σοφιανού – Ανασκαφές Χρυσή: Ρωμαϊκής εποχής τα νέα ευρήματα

11:37 π.μ. - Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Παρ, 16/37/2022
Image: Σοφιανού – Ανασκαφές Χρυσή: Ρωμαϊκής εποχής τα νέα ευρήματα

Η έρευνα θα συνεχίζεται για αρκετά χρόνια

Νέα ευρήματα φέρνουν στο φως οι ανασκαφές που είναι σε εξέλιξη στη νήσο Χρυσή του Δήμου Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κα Χρύσα Σοφιανού εκτός από τα πολύ σημαντικά μινωικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν οι νέες ανασκαφές έφεραν στο φως νέα αρχιτεκτονικά ευρήματα της ρωμαϊκής Ιεράπυτνας. Αυτό σημαίνει ότι η κατοίκηση και εκμετάλλευση του νησιού συνεχίστηκε και στη Ρωμαϊκή Εποχή. Ήδη από παλιά είχαν ανασκαφεί και εντοπιστεί δεξαμενές νερού τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι, ένας τάφος και κεραμικά αντικείμενα. Πρόσφατα βρέθηκε ένα κτίριο αρκετά μεγάλο και εκτιμάται ότι πρόκειται για δεξαμενή.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορούν ακόμα να ανακοινωθούν μιας και οι ανασκαφές είναι ακόμα σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα. Οι ανασκαφές γίνονται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης μετά από συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και το Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου.

Η κα Σοφιανού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στάθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας «Ιεράπυτνα» όπου παρουσιάστηκαν εκτενώς μέσα από φωτογραφικό υλικό και αναλύσεις των ομιλητών, τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράπετρας που βρίσκονται στη Βενετία.

Η κα Σοφιανού απευθυνόμενη ραδιοφωνικά μέσω του Ηχώ 99,8 προς τον Σύλλογο, πρότεινε, ο Σύλλογος, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού να οργανώσει μια περιοδική έκθεση με τους κλεμμένους θησαυρούς της Ιεράπετρας που είναι στη Βενετία.