Σοβαρά θέματα για συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας από την παράταξη Πανταζή

11:52 π.μ. - Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020
11:07 π.μ. - Παρ, 31/52/2020
Image: Σοβαρά θέματα για συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας από την παράταξη Πανταζή

Λίστα θεμάτων για την ανάπτυξή τους στη Δημοτική Επιτροπή Υγείας από τη δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα»

Προς: Προέδρο Επιτροπής Υγείας Δήμου Ιεράπετρας.

ΘΕΜΑ: Λίστα θεμάτων για την ανάπτυξη τους στην δημοτική επιτροπή υγείας

Ο ρόλος των αιρετών με τα σημερινά δεδομένα είναι  πολλαπλός και  απαιτεί στοιχειώδη ευφυΐα,  στοιχειώδη μόρφωση,  διαθέσιμο χρόνο και ιδιαιτέρες  ικανότητες. Δεν είναι παιχνίδι εντυπωσιασμού , ρουσφετολογικής ανταποδοτικότητας και  δημοσίων σχέσεων.

  Κάθε πράξη, κάθε απόφαση  έχει αποδέκτες πολλαπλούς, τους 27000 συμπολίτες μας,   έτσι  ορίζεται  ηθικά η ευθύνη να γνωρίζουμε  το οποιοδήποτε θέμα  και να λαμβάνουμε  υπόψη πρωτίστως  το όφελος των δημοτών μας.

Δεν  δύναται να αναλαμβάνουμε  θέσεις θεσμικές, ‘’θέσεις κλειδιά’’  όπως την επιτροπή υγείας,  οι οποίες είναι  καθοριστικές  για την ομαλή πρόοδο  της πόλης μας ιδιαίτερα σε θέματα υγείας ,   χωρίς  να αναζητούμε την τελειότητα  στο έργο μας.   Οφείλουμε  να αναγνωρίζουμε και να  επιρρίπτουμε ευθύνες στην ανεπάρκεια  και την ανικανότητα  του οποιοιδήποτε ανεξαρτήτου  θεσμικής θέσεως ο οποίος κρατάει ΄΄χαμηλά΄΄ τον τόπο μας. 

Η δημιουργία κλίματος ασφάλειας  και προάσπισης της υγείας  είναι συνώνυμο της πολιτικής μας.  Τα θέματα υγείας  είναι πάντα ψηλά στις προτεραιότητες  μας και ο  δημότης  πρέπει να νιώθει  και να είναι  ασφαλείς.

Η δημοτική  παράταξη ΄΄ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ‘’ με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής υγείας του δήμου μας,  καταθέτει στον πρόεδρο της επιτροπής την παρακάτω λίστα θεμάτων προς συζήτηση για τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής.

  1. Άμεση αποκατάσταση των κτηριακών υποδομών των περιφερειακών ιατρείων (Π.Ι) 

(Έχει κατατεθεί στις 12/4/19 στην ΥΠΕ κατ εντολής της κυρίας Μπουρμπουδάκη , λίστα καταγραφής προβλημάτων και ελλείψεων των Π.Ι.) όπου σχεδόν στο σύνολο της τα κυριότερα προβλήματα  εστιάζονται στις κτηριακές υποδομές για τις οποίες οι συνθήκες  είναι επιεικώς άθλιες. Σας γνωστοποιούμε   χαρακτηριστικά σημεία,  υγρασία στην τοιχοποιία, καθαριότητα, τουαλέτα επισκεπτών, υπάρχουν ασθενείς  με κινητικά προβλήματα που παρουσιάζονται για συνταγογραφηση και δεν έχουν πρόσβαση ( υπάρχουν σκάλες) χιάζονται  υγρομόνωση, βάψιμο, ξεχωριστός χώρος αναμονής για  να διατηρούνται  τα προσωπικά δεδομένα και να δίνεται η δυνατότητα κλινικής εξετάσεως, δεν υπάρχει κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός  για απλές ιατρικές πράξεις (ράμματα) . Η υγρασία είναι εμφανείς  με μούχλα στους τοίχους  και νερό μέσα σε υπολογιστές .Δεν υπάρχει internet με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση να γίνεται σε χώρους κοινόχρηστους ή σε γραφεία της κοινότητας.

  1. Έλεγχος αναλύσεων  ποιότητας νερού  ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Ιεράπετρας. Σύσταση επιτροπής  εποπτείας, επανέλεγχος από δημόσιο μικροβιολογικό εργαστήριο , συνεργαζόμενο με το πανεπιστήμιο Κρήτης με δυνατότητες επιπλέον εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε διαπιστευμένο εργαστήριο (προς αποφυγή οποιασδήποτε υποψίας  αλλοίωσης των αποτελεσμάτων). Ανάθεση του θέματος στο ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών ) το όποιο έχει πραγματοποιήσει  ελέγχους και μετρήσεις για την ποιότητα των νερών σε περισσότερους από 100 δήμους της Ελλάδας, με ιστορικό καταγράφων από το 1980
  2.  Έρευνα εμπεριστατωμένη και αντίλογος για τις  μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων  στην αύξηση νοσηρότητας  και στο περιβάλλον

  (σε απάντηση  της επιστημονικής διημερίδας που  είχε πραγματοποιηθεί το 2017  με οργανωτές  την επιτροπή υγείας  του Δήμου Ιεράπετρας  και του ιατρικού  συλλόγου  Λασιθίου).

  1.  Ολοκλήρωση της  προσπάθειας έναρξης του  ΚΕΠ υγείας (θεσμός  με στατιστικά υγείας των  δημοτών,  κέντρο ενημερώσεις,  δημιουργία ιατρικού φάκελου, σύστημα επαγρύπνησης επανελέγχου)  85 δήμοι Πανελλαδικά, 50.000  ωφελούμενοι δημότες, 540 πάροχοι υγείας, 30.000 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
  2.  Συμβουλευτικός σταθμός , ψυχολογικής υποστήριξης,  κοινωνικής υποστήριξης. Δράσεις  όπως πρόληψης και αντιμετώπισης  κοινωνικών προβλημάτων. Απευθύνεται  σε άτομα-οικογένειες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , κρίσης, φτώχειας.  Άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικά,  ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα. Ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. θύματα βίας, κακοποίησης, παραμέλησης, διακρίσεων, εγκληματικών πράξεων, άτομα με αναπηρία που  

 χρήζουν ψυχολογική  και κοινωνική υποστήριξη.  Στελεχωμένο από κοινωνικούς λειτουργούς,  ψυχολόγους κοινωνιολόγους σε συνεργασία  με την ομάδα ψυχικής υγείας  και την ομάδα  ψυχολόγων της εκκλησιάς  και τους κοινωνικούς  λειτουργούς  του Δήμου. Συνεργάζεται με υπηρεσίας κοινωνικής φροντίδας, κέντρα ψυχικής υγείας, ξενώνες φιλοξενίας, μονάδες απεξαρτήσεις, κοινωνικές υπηρεσίες και νοσοκομείο.

  1. Ξενώνας  φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας.  Δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν γυναίκες θύματα   βίας μαζί με τα παιδιά τους,  υφιστάμενες βίας σε άλλες μορφές/ διακρίσεις (μετανάστες ,πρόσφυγες,, μονογονεϊκές) διάρκεια φιλοξενίας  έως 3 μήνες.  Σε συνεργασία με ψυχολογική  και ψυχοκοινωνική υποστήριξη  από ειδικευμένο προσωπικό. πρόσβαση σε φορείς  προώθησης απασχόλησης, εκπαίδευσης-κατάρτισης.  Στελεχωμένη από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, στέλεχος διοικητικής υποστήριξης, υπάλληλο  γενικών καθηκόντων, φύλακες.
  2.  Δομή υποστήριξης αστέγων, προσωρινής φιλοξενίας και παροχή  γεύματος  με υπηρεσίες ενδυνάμωσης και κοινωνικής  επανένταξης.
  3. Δημοτικό ιατρείο  το όποιο  θα συστεγάζονται το ΚΕΠ υγείας, ΤΟΜΥ και λοιπές υπηρεσίες με δυνατότητα  συλλογικών δράσεων. 
  4. Επανέλεγχος  όλων των  μηχανημάτων και ιστών (κεραίες) σταθερής τηλεφωνίας σε περιοχές κατοικημένες  που δεν πληρούν τις  απαραίτητες προϋποθέσεις και εκθέτουν σε κίνδυνο  την υγεία των δημοτών, εκπόνηση  περιβαλλοντολογικής μελέτης από την ίδια την εταιρία ή τον δήμο. (σχετική απόφαση  δημοτικού συμβουλίου  για την περιοχή του Αγ. Ιωάννη)
  5.  Ίδρυση ΤΟΜΥ (Τοπικής Μονάδας Υγείας)
  6. Ίδρυση  δημοτικού κέντρου συνταγογράφησης
  7. Σύσταση ομάδας επιτήρησης  υγειονομικών προβλημάτων στην περιοχή (λιμνάζοντα νερά με κίνδυνο κουνουπιών κ.α)
  8.  Εκπόνηση σχεδίου άμεσης κινητοποίησης  σε συνεργασία φορέων (ΕΣ, πυροσβεστική) για θέματα ιατρικού  ενδιαφέροντος  (COVID 19, λοιμώδη νοσήματα, μετανάστες)
  9. Πρόγραμμα πρωτοβάθμιας υγείας  στα σχολεία σε  συνεργασία με οδοντιάτρους, ορθοπεδικούς.
  10. Δημιουργία δημοτικού κέντρου ψυχικής υγείας όπου θα συστεγάζονται όλες  οι υπηρεσίες ψυχικής  υγείας (δομές εκκλησίας, ψυχικής  υγείας νοσοκομείου)
  11.  Αποτύπωση της καθαριότητας στην πόλης και τα χωριά  και οι επιπτώσεις στην υγειά. 
  12.  Δημοτικό ασθενοφόρο (όπως  στους Δήμους Ηρακλείου Αθηνών, Αμφίκλεια, Ελάτειας, Αμαρουσίου από το 2008, Δήμος Ωρωπού, Μεσσήνης, Αιδηψού, Μεταμόρφωσης κ.α), για την  μεταφορά ατόμων που πάσχουν  από χρόνιες παθήσεις, κινητικές δυσκολίες, ασθενών χωρίς συγγενικό περιβάλλον , ΑΜΕΑ που αδυνατούν  να  μεταφερθούν, προς δομές υγείας,  ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, για εμβολιασμό, επιτροπές,  προς νοσοκομείο και επιστροφές από το νοσοκομείο προς την οικία τους,  αποσυμφορίζοντας το ΕΚΑΒ . Δύναται να καλύπτει αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  13. Επανεξέταση  όλων των σημείων( πεζοδρομίων πλατειών, είσοδοι υπηρεσιών) και η μετατροπή τους προκειμένου να  είναι κατασκευασμένα σύμφωνα   με τους κανόνες μετακινήσεις ΑΜΕΑ
  14. Εκπόνηση σχεδίου πρόσβασης σε παραλίες από  ανθρώπους με  κινητικές δυσκολίες και ΑΜΕΑ
  15. Μελέτη με την συμμέτοχη Δημόσιων φορέων και του Δημόκριτου για τις πιθανές  επιπτώσεις στην δημόσια υγεία από την  λειτουργία του πυρηνελαιουργείου. Τοποθέτηση σε δημοσίους χώρους AMED
  16. Σύσταση επιτροπής σε συνεργασία με τους φορείς  ελέγχου παράνομων μεταναστών για εντοπισμό  λοιμωδών νοσημάτων.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική  παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:                                                                                                                            

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος                                                               

Σαρρής Παναγιώτης                                                                          

Χατζάκης Σταύρος                                                                          

Ο Επικεφαλής

Πανταζής Θ. Αργύρης

Καλώ για τις άμεσες ενέργειες σας