SMS 13033: Γιατί να μην σβήνετε τα μηνύματα και να τηρείτε το δίωρο στα καταστήματα

8:21 π.μ. - Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021
08:01 π.μ. - Τρί, 19/21/2021
Image: SMS 13033: Γιατί να μην σβήνετε τα μηνύματα και να τηρείτε το δίωρο στα καταστήματα

Ξεκάθαροι λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση να τηρείται το δίωρο με τα SMS στο 13033

Από τις 7 το πρωί της Δευτέρας λειτουργεί ξανά το λιανεμπόριο και τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Οι καταστηματάρχες άνοιξαν τα μαγαζιά τους για να υποδεχθούν τους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους στέλνοντας πρώτα SMS στο 13033 με τον κωδικό 2. Η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν πρέπει να σβήνουν οι καταναλωτές το SMS στο 13033 και να στέλνουν νέο για να έχουν απεριόριστο χρόνο για ψώνια. Γιατί, όπως είπε και στο OPEN TV, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης «για κάθε sms που σβήνετε, χάνεται μία θέση εργασίας»

Από τις 7 το πρωί μπορούν να είναι ανοιχτά και σήμερα, Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη τη χώρα, καθώς από τις 18 Ιανουαρίου σήκωσαν ρολά για να υποδεχθούν τους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους στέλνοντας πρώτα SMS στο 13033.

Η μετακίνηση των πελατών γίνεται μόνο με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από τις 18 Ιανουαρίου (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Μάλιστα, στην ανάγκη να επαναλειτουργήσει ομαλά το λιανεμπόριο, ώστε να πάρει μια «ανάσα» η οικονομία, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV. Ο κ. Σταμπουλίδης, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση που κάποιος θα σβήνει τα SMS στο 13033 ώστε να μένει περισσότερο από 2 ώρες στην αγορά, όσο δηλαδή θα είναι το επιτρεπόμενο χρονικό όριο, τονίζοντας πως κάθε φορά που θα συμβαίνει αυτό, θα χάνεται και μια θέση εργασίας στο λιανεμπόριο. «Πρέπει να δείξουμε όλοι την καλή πλευρά του εαυτού μας», τόνισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι το 2ωρο πρέπει να είναι αυστηρά 2ωρο. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών για τα SMS δεν αφορά στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μόνο με SMS στο 13033 στα καταστήματα

Οι καταναλωτές μπορούν να βγαίνουν για τις αγορές τους στέλνοντας sms στο 13033 με τον κωδικό 2, το οποίο θα έχει ισχύ για δύο μόνο ώρες. Γι' αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα SMS για μετακίνηση, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαθανάσης έκανε έκκληση σε όλους να τηρήσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού και να εφαρμόσουν τους κανόνες αλλά και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς.

Ωράριο και SMS: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα - Ποιον κωδικό στέλνουμε

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Ο ίδιος κωδικός για όλα τα ανοιχτά μαγαζιά, τα κομμωτήρια, τα συνεργεία.

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

ethnos.gr