Σκουλούδης :Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της σχολικής στέγης στο Δήμο Ιεράπετρας

12:18 μ.μ. - Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024
12:09 μ.μ. - Τετ, 04/18/2024
Image: Σκουλούδης :Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της σχολικής στέγης στο Δήμο Ιεράπετρας

Τα Χριστούγεννα θα έχουμε ολοκληρωμένη τη μελέτη κατασκευής του Μουσικού Σχολείου

Ο κ. Ανδρέας Σκουλούδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Συντονισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής, Διαφάνειας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την κτιριακή κατάσταση των σχολείων του Δήμου μας και για το τί περιλαμβάνει το πλάνο της νέας δημοτικής αρχής κατά την διάρκεια της πενταετίας όσων αφορά τα σχολικά κτίρια.

Όπως είπε ο κ. Σκουλούδης, οι Δήμοι έχουν επωμιστεί την συντήρηση των σχολείων χωρίς χρηματοδοτήσεις. Αυτός ο Σεπτέμβριος ξεκινά με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών μέσω των οποίων υπήρχαν κάποια χρήματα που ήταν πιο εύκολο να διατεθούν. Φέτος, με την κατάργηση των επιτροπών θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πάγιες εντολές οι οποίες δίνονται στους διευθυντές. Αν και αυτή η διαδικασία έχει περάσει από την δημοτική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ώστε να γίνουν αυτές οι πάγιες μικρές παρεμβάσεις.

Τα θέματα που απασχόλησαν τον κ. Σκουλούδη το καλοκαίρι ήταν οι αίθουσες του Μουσικού Σχολείου και η κατάσταση των Ειδικών Σχολείων τα οποία συστεγάζονται. Αυτά τα έργα απαιτούσαν πολλά παραπάνω χρήματα από όσα είχε ο Δήμος στην διάθεσή του, ωστόσο ο κ. Σκουλούδης πιστεύει ότι έχουν βρεθεί κάποιες λύσεις και προσπαθούν να τις δρομολογήσουν. Ένα μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου με τον κ. Τζώρτζη είναι η πυρασφάλεια όλων των Βρεφονηπιακών Σταθμών. Αυτό που θα κάνει στην συνέχεια ο κ. Σκουλούδης είναι να προσπαθήσει να ενεργοποιήσει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί. Επιπλέον, εξετάζεται η δημιουργία μιας “δεξαμενής” τεχνικών (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων) οι οποίοι θα χειρίζονται τις παρεμβάσεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτόν που χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Συνεχίζοντας, ο κ. Σκουλούδης μας ενημέρωση ότι η καταγραφή των κτιριακών αναγκών στα σχολεία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και το κάθε σχολείο θα μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του σε πραγματικό χρόνο.

Το πλάνο για νέα σχολικά κτίρια στην διάρκεια της πενταετίας περιλαμβάνει τρία πράγματα, ανέφερε ο κ. Σκουλούδης. Την ολοκλήρωση και παράδοση του Μουσικού Σχολείου στο Καβούσι, την μετακίνηση των τριών σχολείων που στεγάζονται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας σε κατάλληλα οικόπεδα του Δήμου και τέλος, την δημιουργία ενός μεγάλου βρεφονηπιακού σταθμού. Τα τρία αυτά θέματα θα πρέπει να δουλεύουν ταυτόχρονα και ο κ. Σκουλούδης πιστεύει ότι ο Δήμος θα μπορέσει να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για αυτές τις δομές από περιφερειακούς μηχανισμούς όπως τα ΣΔΙΤ και το ΕΣΠΑ.

Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα σχολείο που λειτουργεί πολύ καλά και η μελέτη για την ολοκλήρωση της κατασκευής του είναι σε πολύ καλό στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκουλούδης πιστεύει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ο Δήμος θα έχει στα χέρια του ολοκληρωμένη τη μελέτη καθώς έχουν ήδη βρεθεί τα οικόπεδα και έχει προσδιοριστεί ο δρόμος που θα οδηγεί σε αυτά.

Όσων αφορά το Ειδικό Σχολείο, ο κ. Σκουλούδης ανέφερε ότι μετά από την επίσκεψή του σε αυτό και την συνάντηση που είχε με τους διευθυντές είδε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Το προσωπικό που υπάρχει στο σχολείο είναι αρκετό ωστόσο αυτό που τον απασχολεί είναι το κτιριακό κομμάτι. Πάνω σε αυτό μας ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας έχουν βρεθεί κάποιες λύσεις οι οποίες δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες αλλά θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα ώστε να δοθεί άμεσα λύση. Το πρώτο βήμα θα είναι αυτό και θα γίνει φέτος και το δεύτερο βήμα είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2025 τα παιδιά αυτού του σχολείου θα πάνε σε δικό τους κτήριο ώστε να έχουν το ποιοτικό σχολικό περιβάλλον που τους αξίζει.

Στην συνέχεια, ο κ. Σκουλούδης αναφέρθηκε στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης μας. Όπως είπε, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από την 1η Μαΐου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αν και είχαν ζητήσει 14 άτομα τελικά προσλήφθηκαν 11 οπότε αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα νέα αίτηση του δήμου προς τον ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν ακόμα 4 άτομα και ένα άτομο στην καθαριότητα τα οποία πιστεύει ότι θα έχουν προσληφθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά, τα 11 αυτά επιπλέον άτομα δίνουν στον δήμο την δυνατότητα να προχωρήσει σε κλήρωση των βρεφών και νηπίων χωρίς να επιβαρυνθεί με τα πρόστιμα που είχε να αντιμετωπίσει στην αρχή του χρόνου. Κλείνοντας, δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου Ρεθύμνου θα φέρουν σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο τις αιτήσεις των παιδιών που επιθυμούν να φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να γίνει η επιλογή με πλήρη διαφάνεια. Το δημοτικό συμβούλιο θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και πιστεύει ότι μέχρι το τέλος της θα υπάρξει ανακοίνωση για το πόσα παιδιά μπορούν να φιλοξενηθούν φέτος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τέλος, έδωσε ευχές σε μαθητές και γονείς και ανέφερε ότι θα ήθελε να δει στην πόλη μας ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα.