Σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων για αλκοόλ στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

8:39 π.μ. - Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
08:02 π.μ. - Πέμ, 27/39/2020
Image: Σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων για αλκοόλ στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές του γυμνασίου μας κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής της τσικνοπέμπτης καθώς και της επιβολής κυρώσεων, τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου γονέων:

• Χαρακτηρίζουμε απολύτως κατακριτέα την πράξη των μαθητών να καταναλώσουν αλκοόλ, δεδομένου ότι πρόκειται για απαγορευμένη και δη παράνομη πράξη σύμφωνα με το νόμο 3730/2008, ΦΕΚ 262/A'/23.12.2008

• Θεωρούμε αποτέλεσμα θράσους και έλλειψης σεβασμού προς τους καθηγητές αλλά και τα μέλη του συλλόγου γονέων που διοργάνωναν την εκδήλωση, όχι μόνο την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το ότι δεν προσπάθησαν οι υπαίτιοι να καλύψουν τα ίχνη της πράξης τους, παρά άφησαν τα άδεια μπουκάλια εντός του χώρου του σχολείου και στα γύρω οικόπεδα μετά την αναχώρηση τους.

• Ως εκ τούτου βρίσκουμε επιεική την τιμωρία της μονοήμερης αποβολής (συγκριτικά με προηγούμενες τιμωρίες για μη διωκόμενα ποινικά παραπτώματα) και εύλογη την άρνηση των εκπαιδευτικών να συνοδευόσουν τους συγκεκριμένους μαθητές σε πολυήμερη εκδρομή.

Ωστόσο πιστεύουμε ότι ακολούθησε σωρεία λανθασμένων χειρισμών:

• Κατ' αρχήν ενω υπήρξαν υπόνοιες κατανάλωσης αλκοόλ ήδη κατά τη διάρκεια της γιορτής από ορισμένους από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που περιπολούσαν τον προαύλιο χώρο και τους υπευθύνους τμημάτων που έλεγχαν περιοδικά τις αίθουσες, δεν έγινε καμία κίνηση επιβεβαίωσης και μόνο μετά την καταγγελία ιδιοκτήτη παρακειμένου οικοπέδου κινητοποιήθηκε η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων να ερευνήσει περαιτέρω.

• Την επομένη μέρα, Παρασκευή, και αφού ομολόγησαν ορισμένοι μαθητές τη συμμετοχή τους δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι γονείς τους. Σημειωτέον ότι το ίδιο βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η χοροεσπερίδα του γυμνασίου και θεωρούμε ότι τουλάχιστον οι συγκεκριμένοι γονείς έπρεπε να ενημερωθούν διότι αν αυτά τα παιδιά κατανάλωσαν αλκοόλ στο χώρο του σχολείου, πόσο μάλλον σε ένα πάρτι.

• Την δε Δευτέρα που ολοκληρώθηκε η έρευνα τιμωρήθηκαν τόσο οι μαθητές που κατανάλωσαν αλκοόλ, όσο και κάποιοι που απλά γνώριζαν, επειδή δεν κατέδωσαν τους συμμαθητές τους. Τιμωρήθηκε δηλαδή ο φόβος ενός εφήβου να περιθωριοποιηθεί ή να μπει στο στόχαστρο των «νταήδων» του σχολείου.

• Η κορυφαία κατάληξη ήταν ο διασυρμός των τιμωρημένων μαθητών δια μεγάφωνου σε όλο το σχολείο ονομαστικά. Απ ’όσο γνωρίζουμε μόνο για ιδιαίτερα επικίνδυνους εγκληματίες προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την προστασία του συνόλου.

• Για όλα αυτά δεν ενημερώθηκε σε κανένα βήμα της διαδικασίας το ΔΣ του συλλόγου γονέων από τη διεύθυνση του γυμνασίου, σε αντίθεση βεβαία με άλλες περιπτώσεις όπως οι καταλήψεις όπου καλούμαστε αξημέρωτα να διαχειριστούμε την κρίση ή η κάλυψη αναγκών του σχολείου όπου η επικοινωνία είναι συχνότατη.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε κάτι που μάλλον έχει διαφύγει της προσοχής και που ίσως είναι το πιο σημαντικό: από πού προμηθεύτηκαν τα αλκοολούχα ποτά οι 14χρονοι μαθητές; Διότι όσο είναι παράνομη η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, άλλο τόσο παράνομη είναι η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους.

Με εκτίμηση

Το ΔΣ του συλλόγου