Σκέψεις και διεκδικήσεις μετά το μεγάλο Παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 2/2/23

9:46 π.μ. - Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023
09:03 π.μ. - Παρ, 17/46/2023
Image: Σκέψεις και διεκδικήσεις μετά το μεγάλο Παλλαϊκό συλλαλητήριο   στις 2/2/23

Παραμένουμε πιστοί στα αιτήματά μας και προχωρούμε

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο κάνουμε απολογισμό για το τι κερδίσαμε και τι διεκδικούμε .

Α) Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας αναστέλλει την προσπάθεια του να αλλάξει και να περιορίσει την αποστολή του Νοσοκομείου σε απλό χώρο φιλοξενίας χρονίως πασχόντων με ένα δήθεν «καλό» ΤΕΠ. Τονίζουμε ότι αυτό είναι τουλάχιστον προσωρινό, με δεδομένο το «θα σας θέριζα» του Ανδρέα Λοβέρδου και τις προθέσεις Πλεύρη-Γκάγκα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Πολιτεία δεν είναι με το μέρος μας γιατί αρνείται να αναγνωρίσει τη σημασία του Νοσοκομείου για την περιοχή μας. Ο αγώνας μας, παρά το μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Β) Το Υπουργείο και η 7η ΥΠΕ ενέκριναν την προκήρυξη 5 θέσεων Γιατρών, (υποσχέθηκαν επίσης ότι θα προκηρυχθούν άλλες 2 θέσεις αργότερα, όταν ελευθερωθούν μία θέση Γενικής Ιατρικής και μία Πνευμονολογίας) κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις τους πριν το συλλαλητήριο. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος προκήρυξης προδικάζει την μη ανταπόκριση γιατρών για τις θέσεις αυτές. Και θα διατηρεί το επιχείρημα ότι «εγώ τις προκήρυξα αλλά επέβησαν» άγονες». Τι άλλο θέλετε να κάνω;

Γ) Αποφάσισαν τη συμμετοχή του Νοσοκομείου μας στην ενιαία διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του Λασιθίου αυξάνοντας τις θέσεις του Δ.Σ.

Επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν διασφαλίζει την αποκατάσταση της ζημιάς που σκόπιμα, μεθοδικά και επί χρόνια επιβλήθηκε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας στους πιο κάτω άξονες:

1. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε 12 τουλάχιστον γιατρούς καθώς και λοιπό προσωπικό σε μόνιμες οργανικές και ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ θέσεις.

2. Ζητούμε η προκήρυξη να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι γόνιμες. Δηλαδή την ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ανά ειδικότητα και σε χρόνο όχι ταυτόχρονο με άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

3. Ειδικά κίνητρα. Διεκδικούμε την ένταξη μας στις άγονες και προβληματικές περιοχές τύπου Α΄. Αυτό, πέρα από τα κίνητρα δεσμεύει τους γιατρούς για υπηρεσία στο νοσοκομείο μας για 5 χρόνια. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

4. Δεν δεχόμαστε καμία κρίση με τα GRD΄S παρά μόνον όταν συμπληρωθούν οι θέσεις των γιατρών. Όταν θα σταματήσουν οι άσκοπες διακομιδές, το άδειασμα των κλινικών με την συμπλήρωση των εφημεριών των ελάχιστων υπηρετούντων γιατρών και η παράκαμψη του Νοσοκομείου μας από τους πολίτες που γνωρίζουν την υποστελέχωση. Δεν γίνεται τη δική τους ευθύνη να την επιρρίπτουν με ύπουλο τρόπο στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Να γνωρίζουν ότι το κόλπο τους το ξέρουμε και δεν θα επιτρέψουμε να περάσει.

5. Ζητούμε την αυτόματη αναπλήρωση των γιατρών που αποχωρούν για διάφορους λόγους όπως συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις, συμπλήρωση του χρόνου υποχρεωτικής υπηρεσίας, για λόγους υγείας κλπ.

6. Πρέπει να μείνουμε ανυποχώρητοι στο αίτημα μας για Αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο με δικό του ΑΦΜ. Αυτό προστατεύει τις μετακινήσεις των γιατρών μας προς άλλα Νοσοκομεία και σταματά η περιπλανώμενη Ιατρική που εκ του νόμου απαγορεύεται. Ο γιατρός που συνειδητά επιλέγει να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο μας, να είναι σίγουρος ότι δεν θα είναι έρμαιο αποφάσεων μιας ενιαίας διοίκησης. Υποτίθεται ότι η ενιαία διοίκηση πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί η λεγόμενη οικονομία κλίμακας. Αυτό απέτυχε παταγωδώς. Δεν υπάρχει κανείς στην ευρύτερη περιοχή που να αμφισβητεί τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η ενιαία διοίκηση στο Νοσοκομείο μας. Και για να διασφαλιστεί αυτό απαιτούμε να γίνει οριστική μετονομασία του Νοσοκομείου μας σε Γενικό Νοσοκομείο Νοτιοανατολικής Κρήτης (ΓΝΝΑΚ) .

7. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται η πολιτεία για τη διάσωση και τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του με τις πιο πάνω ενέργειες, επειγόντως και με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι καταστροφές από την Πολιτική Προστασία.

Σε αυτά τα αιτήματα παραμένουμε πιστοί και προχωρούμε.

Για το Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

ο Πρόεδρος                                                                  η Γραμματέας

Δρ Ανδρέας Μαμαντόπουλος                                    Πόπη Δασκαλάκη