Σιωπηρή παράταση έως το τέλος του μήνα για το ΟΣΔΕ, 585.000 οι οριστικές σήμερα

2:22 μ.μ. - Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
02:06 μ.μ. - Τρί, 22/22/2021
Image: Σιωπηρή παράταση έως το τέλος του μήνα για το ΟΣΔΕ, 585.000 οι οριστικές σήμερα

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες από πύλες ΟΣΔΕ, έως σήμερα δεν έχει χορηγήσει το ΥπΑΑΤ επίσημα παράταση για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις πέραν της 22ας Ιουνίου

Ωστόσο, η γραμμή από το ΥπΑΑΤ δίνει τράτο σε παραγωγούς και ΚΥΔ ως το τέλος του μήνα να πάρουν πρωτόκολλο, ώστε να μην αντιμετωπίσουν (οι παραγωγοί) ποινές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα σε σχέση με πέρσι το έργο υπολείπεται κατά 60.000 περίπου αιτήσεις. Συνολικά έως και σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί 585.000 αιτήσεις, επί συνόλου περίπου 640.000 με 650.000 αιτήσεων.

Υπεύθυνοι αρκετών πυλών πάντως που μίλησαν στον ΑγροΤύπο έκαναν λόγο για... ένα ακόμα μπάχαλο το οποίο είναι σε εξέλιξη, καθώς το ΥπΑΑΤ δεν έχει ξακαθαρίσει έγκαιρα τις προθέσεις του, σχετικά με την ημερομηνία υποβολής και το αν θα δοθεί παράταση, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί και υπεύθυνοι ΚΥΔ να είναι σε σύγχυση.

Μόλις περάσει και το διάστημα αυτό, από τις περιπτώσεις Ανωτέρας Βίας και τις Εξαιρετικές Περιστάσεις η εκπρόθεσμη υποβολή:

α) της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα που ο/η κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα,

β) της αίτησης χορήγησης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται/ή αυξάνουν την αξία τους το 2021 στον/την δικαιούχο.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ποινές δεν επιφέρουν καμία μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο/η γεωργός, παρά μόνο στα δικαιούμενα ποσά.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

agrotypos.gr