«Σημειώματα» από την Πειραιώς προς τους αγρότες για καθυστερήσεις στην αποπληρωμή καλλιεργητικών δανείων

11:18 π.μ. - Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015
11:10 π.μ. - Κυρ, 11/18/2015
Image: «Σημειώματα» από την Πειραιώς προς τους αγρότες για καθυστερήσεις στην αποπληρωμή καλλιεργητικών δανείων

Στη διαδικασία αποστολής επιστολών προς χιλιάδες αγρότες οι οποίοι έχουν καθυστερήσει πάνω από ένα μήνα την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων καλλιεργητικών δανείων που έχουν λάβει, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του agro24 η Τράπεζα Πειραιώς.

Με τις επιστολές αυτές η Τράπεζα επισημαίνει την καθυστέρηση και ουσιαστικά προειδοποιεί τους αγρότες για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση της ασυνέπειας εκ μέρους τους.
 
Το θέμα συνδέεται άμεσα με την καθυστέρηση στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κυρίως στην καθυστέρηση καταβολής της πρώτης δόσης από την ενιαία ενίσχυση των αγροτών, του γνωστού «τσεκ». Δηλαδή πρακτικά οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειό τους στο βαθμό που βρισκόμαστε στις 10 Νοεμβρίου και δεν έχουν πάρει ακόμα τις επιδοτήσεις.
 
Όπως έχει ήδη γράψει το agro24, η πληρωμή της πρώτης δόσης της βασικής ενίσχυσης δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και, σε γενικές γραμμές, δεν θα υπερβαίνει το 55% των χρημάτων που έλαβε πέρυσι τον Οκτώβριο κάθε αγρότης που είχε και πέρυσι κατοχυρώσει δικαιώματα.
 
Το ποσοστό αυτό προκύπτει από το ότι ναι μεν στις αρχές Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης, ωστόσο, αφενός μεν τα συνολικά διαθέσιμα ποσά της ΚΑΠ είναι εφέτος 10 – 15% λιγότερα, αφετέρου οι επιδοτήσεις που είναι συνδεδεμένες με το «πρασίνισμα», δηλαδή το 30%, δεν θα δοθούν τώρα αλλά το Φεβρουάριο μαζί με το υπόλοιπο 10% της βασικής και τις τυχόν συνδεμένες ενισχύσεις.

agro24.gr