Σημαντικές αλλαγές στα Σχέδια Βελτίωσης φέρνει τροποποιητική απόφαση του υπουργείου

9:44 π.μ. - Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Παρ, 30/44/2018
Image: Σημαντικές αλλαγές στα Σχέδια Βελτίωσης φέρνει τροποποιητική απόφαση του υπουργείου

Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση

Βγήκε η πρώτη τροποποίηση για το πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του 2014-2020. Η τροποποίηση φέρνει αλλαγές στην αγορά τρακτέρ αλλά και τη δυνατότητα εκχώρισης ενισχύσεων σε τρίτους. Όπως αναφέρει η απόφαση δεν είναι επιλέξιμη η αγορά οποιουδήποτε ελκυστήρα (τρακτέρ) στην περίπτωση που υφίσταται μη αποσβεσμένος ελκυστήρας στην εκμετάλλευση (τρακτέρ που έχει κλείσει συνολικά 12 έτη χρήσης). Εξαιρούνται από την παραπάνω κατηγορία εκμεταλλεύσεις στις οποίες γίνεται αναδιάρθρωση προς δενδρώδεις καλλιέργειες ή και αμπέλια (για τους συγκεκριμένους τύπους). Οι βαμβακοσυλλεκτικές, οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, οι μηχανές συλλογής βιομηχανικής ντομάτας και τεύτλων είναι επιλέξιμες επενδύσεις μόνο αν πραγματοποιούνται από συλλογικά σχήματα.
 
Στην κτηνοτροφία για την ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, δαπάνες για αγορά αμελκτικής μηχανής αιγοπροβάτων δεν είναι επιλέξιμες για εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από 100 ενήλικα θηλυκά ζώα (μειώθηκε από 147 που ήταν).
 
Ακόμα προστίθενται στις επιλέξιμες δαπάνες οι ομβροδεξαμενές, μελισσοκομικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις για την προετοιμασία, συσκευασία και πρώτη πώληση παραγωγής.
 
Τα ψεκαστικά μηχανήματα για να είναι επιλέξιμα πρέπει, με ευθύνη του πωλητή, να είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό επιθεώρησης και αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας. Εναλλακτικά γίνεται δεκτή η πιστοποίηση του τύπου του ψεκαστικού μηχανήματος κατά ISO 16119 από αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα, σύμφωνα με την ΥΑ Ε8/1831/3976/21-04-2015 (ΦΕΚ 671 Β’), όπως ισχύει κάθε φορά. Και στην τροποποίηση προστίθεται ότι «Στην εναλλακτική αυτή περίπτωση, κάθε ψεκαστικό πρέπει να συνοδεύεται από Βεβαίωση Συμμόρφωσης του κατασκευαστή του».
 
Όσον αφορά τα προς φύτευση είδη (μηδική, αρωματικά, δένδρα κ.α.) πρέπει να έχουν διάρκεια παραγωγικής ζωής άνω των 4 ετών (από 5 που ήταν πριν την τροποποίηση). Επίσης βγαίνουν εκτός επιλεξιμότητας τρεις φυτείες: ζεμπέρα, γαρίφαλα θερμοκηπίου και νεκταρινιές.
 
Διαβάστε όλη την τροποποιητική απόφαση
 
 
agrotypos.gr