Σε επιφυλακή, χωρίς να βρίσκεται εκτός κινδύνου ούτε η Κρήτη, όπως και ούτε καμία άλλη περιοχή της χώρας, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αρμόδιες Αρχές, αφού στα τουρκικά παράλια έχει εντοπιστεί νέα εστία ευλογιάς στα αιγοπρόβατα της γείτονος χώρας. Μάλιστα, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας εξέδωσαν σχετική εγκύκλιο, ενώ από την πλευρά του ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, κρούει μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” τον κώδωνα του κινδύνου, εφιστώντας την προσοχή κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων, αλλά και ζητώντας την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, βάσει της οποίας να μη γίνεται η μεταφορά ζώων από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, αν δε συνοδεύονται από κτηνιατρικά πιστοποιητικά!
Συγκεκριμένα την Τρίτη κοινοποιήθηκε, μέσω του συστήματος ADNS, εστία ευλογιάς στην Τουρκία, στην περιοχή Ιzmir (απέναντι από τη Χίο), με ημερομηνία επιβεβαίωσης την 6η Ιουνίου 2018.
Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας εξέδωσαν σχετική εγκύκλιο, που αναφέρει μια σειρά άμεσων ενεργειών για τα νησιά απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας Σε ό,τι αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, οι κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων «παρακαλούνται να προβούν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:
- Άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εισόδου και εξάπλωσης του νοσήματος.
- Επισήμανση της αναγκαιότητας της εφαρμογής των μέτρων βιοπροφύλαξης σε εκτροφές, σφαγεία και κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων.
- Αύξηση της επιτήρησης των εκμεταλλεύσεων των αιγοπροβάτων, και ενδελεχής κλινικός έλεγχος αυτών, στο πλαίσιο διενέργειας άλλων προγραμμάτων και ελέγχων».
Μέτρα βιοπροφύλαξης
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει, σύμφωνα με την εγκύκλιο, να αυξήσουν τα μέτρα βιοπροφύλαξης στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι και η ευλογιά των προβάτων και των αιγών.
Ορισμένα προληπτικά μέτρα περιγράφονται και στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
* Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
* Απολυμαντική τάφρος για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
* Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
* Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις.
* Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.
* Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
* Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
* Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.
* Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
* Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.
* Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
* Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
* Να μη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.
* Αποφυγή προμήθειας εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων για τις εκμεταλλεύσεις από την Τουρκία.
* Να μην επιτρέπεται σε άτομα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή με ζώα.
* Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
«Η Κρήτη βρίσκεται σε κίνδυνο»
Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι έχουμε τη θάλασσα η οποία και μας προστατεύει από τέτοιους κινδύνους, ζητάει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης. «Θα πρέπει σχολαστικά να εφαρμόζεται η νομοθεσία με την απαγόρευση της εισαγωγής ζώων τα οποία δε συνοδεύονται από κτηνιατρικό πιστοποιητικό από τη χώρα προέλευσης. Το μεγάλο μυστικό είναι ότι πρέπει να είμαστε σχολαστικοί και όλοι μαζί θα προσπαθούμε να αποφύγουμε την εισαγωγή, με κάθε τρόπο, ζώων από την υπόλοιπη Ελλάδα ή από το εξωτερικό αν δε συνοδεύονται από ανάλογα κτηνιατρικά πιστοποιητικά. Εμείς έχουμε τη θάλασσα που μας προστατεύει πάρα πολύ καλά από τη μεταφορά και από τη διασπορά νοσημάτων. Επομένως, είναι ένα πλεονέκτημα αυτό. Αλλά κατά καιρούς έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη. Δεν είχαμε λοιμώδη αγαλαξία, μπήκε στην Κρήτη γιατί είχαν έρθει ζώα για σφαγή. Σε κάποιον άρεσε ένα αρσενικό, το πήρε και το έβαλε στο κοπάδι του και έφερε τη λοιμώδη αγαλαξία στην Κρήτη, με τις ολέθριες επιπτώσεις που έχουμε μέχρι και σήμερα...».
Σε ό,τι αφορά την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ο Αλέκος Στεφανάκης ξεκαθαρίζει ότι μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από ζώο σε ζώο. «Και επειδή εμείς εδώ έχουμε μεγάλη πυκνότητα στα κοπάδια μας, αν μας πιάσει η ευλογιά θα έχουμε τεράστιες συνέπειες»! Η ευλογιά δεν έχει καμία επίπτωση στον καταναλωτή του κρέατος, αλλά είναι θανατηφόρα για τα ζώα. Πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να μεταφερθεί και από έντομα που θα καθίσουν πάνω στις πληγές του μολυσμένου ζώου. Αλλά το σύνηθες είναι να μεταδίδονται απευθείας από το ένα ζώο στο άλλο, σύμφωνα με τον κτηνίατρο.
Για τις περίφημες ελληνοποιήσεις, δηλαδή το ενδεχόμενο να ελληνοποιηθούν, μέσα από κυκλώματα, τουρκικά και μολυσμένα ζώα, ο Αλέκος Στεφανάκης δεν το θεωρεί καθόλου απίθανο. Αντίθετα τονίζει ότι αυτό το φαινόμενο υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει στη ζωική, όπως ισχύει και στη φυτική μας παραγωγή.
neakriti.gr