Σιγουράκης: Ζήτηση σε πιπεριές και μελιτζάνες

1:07 μ.μ. - Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024
01:06 μ.μ. - Πέμ, 06/07/2024
Image: Σιγουράκης: Ζήτηση σε πιπεριές και μελιτζάνες

Ο Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος & Υπεύθυνος Golden Farm, μίλησε στην εκπομπή “Γεραπετρίτικη Γη” για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά κηπευτικών αυτή την εβδομάδα

Τα προγράμματα των εξαγωγών συνεχίζονται μέχρι και μέσα Ιουνίου για τις πιπεριές φλωρίνης και κέρατο αλλά και για τις μελιτζάνες, με τον κ. Σιγουράκη να ευελπιστεί ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοια προγράμματα για αυτές τις τρεις κατηγορίες προϊόντων. Οι πιπεριές φλωρίνης  διατίθενται σε τιμές που κυμαίνονται από 0,80 έως 0,95 λεπτά, οι πιπεριές κέρατο 0,45-0,60 λεπτά και οι μελιτζάνες 0,60-0,75 λεπτά. Δεδομένου του ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες και ότι είμαστε στο τέλος της παραγωγικής σεζόν οι τιμές αυτές αποδίδουν του καρπούς που πρέπει να αποδοθούν στους παραγωγούς.

Όσων αφορά τις ντομάτες, δεδομένου του ότι οι παλιές ντομάτες έχουν αρχίσει και φεύγουν από την αγορά, οι ντομάτες από καινούριες καλλιέργειες έδειξαν ένα ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα και πωλήθηκαν σε τιμές από 0,30- 0,75 λεπτά. Όταν αποσύρεται η πλεονάζουσα προσφορά από την αγορά δημιουργεί μία έλλειψη για το προϊόν, έχουμε λοιπόν μικρότερες ποσότητες, μεγαλύτερη έλλειψη και καλύτερη απορρόφηση.

Το βελανίδι συνεχίζει να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην διάθεσή του καθώς συνεχίσουν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες οι οποίες λόγω του ότι είναι υποβαθμισμένες διατίθενται από τους παραγωγούς μετά την δημοπρασία σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Το μακρύ αγγούρι αν και είχε έντονη ζήτηση τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή την εβδομάδα υπήρχε ζήτηση μόνο για αγγούρια από καινούριες καλλιέργειες με ικανοποιητικές τιμές. Τα αγγούρια από παλιές καλλιέργειες δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν από την αγορά και οι παραγωγοί προσπάθησαν να τα διαθέσουν σε αρκετά χαμηλές τιμές ώστε να μην χάσουν τελείως. Η τιμή στο αγγουράκι κνωσού από καινούριες καλλιέργειες κυμάνθηκε από 0,60 έως 0,70 λεπτά και από παλιές καλλιέργειες από 0,20 έως 0,30 λεπτά ώστε να μην μείνει αδιάθετο.

Οι τροφοδοτικές εταιρίες δεν έχουν δώσει ενθαρρυντικά σημάδια παρόλο που λόγω της εποχής αναμενόταν να υπάρχει αυξημένη ζήτηση ωστόσο ο κ. Σιγουράκης ελπίζει ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η ζήτηση για την τοπική αγορά.

Κλείνοντας, ο κ. Σιγουράκης αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης νερού το οποίο κατά την γνώμη του δεν φαίνεται να έχει γίνει απόλυτα κατανοητό από τους παραγωγούς καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που είχε από φυτώρια της περιοχής υπάρχουν αρκετές παραγγελίες για καλοκαιρινές φυτεύσεις.