Σιγουράκης: Το αγγούρι κερδίζει τις.... εξαγωγές
Ο οικονομολόγος Σ. Σιγουράκης με εκτιμήσεις για τη διακίνηση των προϊόντων της Ιεράπετρας
Την εικόνα της πορείας των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ιεράπετρας μας δίνει ο οικονομολόγος κ. Σπύρος Σιγουράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των κηπευτικών είναι φέτος χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο παρατηρείται αύξηση της παραγωγής και αυτό οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης ευνοούν τα εξαγώγιμα προϊόντα σε σχέση με αυτά που διακινούνται στην εσωτερική αγορά. Έτσι το αγγούρι «πηγαίνει» πολύ καλά και έχει καλές τιμές. Ενώ άλλα προϊόντα όπως το αγγούρι κνωσσού ή η πιπεριά φλωρίνης παρουσιάζουν μια σταθερότητα ή μένουν ακόμη και αδιάθετα.
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών είναι μειωμένη και αυτό επηρεάζει γενικότερα την τροφοδοτική αλυσίδα αφού αγοράζουν μειωμένες ποσότητες οπότε και οι αγορές, τα σούπερ μάρκετ προμηθεύονται λιγότερες ποσότητες.