Σιγουράκης: Συνεχίζουν να μένουν πολλά προϊόντα αδιάθετα στα δημοπρατήρια και αυτή την εβδομάδα

10:27 π.μ. - Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
10:05 π.μ. - Παρ, 24/27/2024
Image: Σιγουράκης: Συνεχίζουν να μένουν πολλά προϊόντα αδιάθετα στα δημοπρατήρια και αυτή την εβδομάδα

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την εβδομάδα που πέρασε ο Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος & Υπεύθυνος Golden Farm

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την εβδομάδα που πέρασε ο Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος & Υπεύθυνος Golden Farm. Υπήρχε υπερπροσφορά στην ντομάτα με ταυτόχρονη έλλειψη ζήτησης με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες. Ακόμα και προϊόντα από καινούριες καλλιέργειες ντομάτας δυσκολεύτηκαν να απορροφηθούν από την αγορά, με τους εμπόρους να μην μπορούν να τα απορροφήσουν ούτε στην τιμή των 0,10 λεπτών. Λόγω συσκευασίας και μεταφορικών είμαστε πολλές φορές εκτός αγοράς ειδικά όταν έχουν βγει καινούρια προϊόντα στην υπόλοιπη χώρα. Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί και η αγοραστική δύναμη του κόσμου μετά το Πάσχα. Η πιπεριά φλωρίνης επίσης αντιμετώπισε πρόβλημα αυτή την εβδομάδα καθώς κάποιοι εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο προϊόν δεν έκλεισαν προγράμματα με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετες αρκετές ποσότητες.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια προϊόντα που αντιμετωπίζονται καλύτερα, όπως το μακρύ αγγούρι σε αντίθεση με το αγγούρι κνωσού που μένουν πολλές ποσότητες αδιάθετες. Η πιπεριά κέρατο έχει κίνηση αφού η εξαγωγή της συνεχίζεται. Ιδιαίτερη ζήτηση συνεχίζει να εμφανίζει και η μαύρη μελιτζάνα καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ποσότητες στην υπόλοιπη Ελλάδα και έτσι η περιοχή μας τροφοδοτεί τις αγορές και τα σούπερ μάρκετ. Η τιμή της είναι στα 0,60 με 0,70 και σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες που έχουν οι παραγωγοί της περιοχής μας μπορούν να αφήσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Η εικόνα που έχει από τους παραγωγούς είναι ότι όλοι περιμένουν να τελειώσει η Οκτωβριανή καλλιέργεια ντομάτας που σε συνδυασμό με την πιο χαμηλή παραγωγή λόγω καλοκαιριού θα μειωθεί η προσφορά ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η ζήτηση λόγω της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη δίνοντας τους έτσι την δυνατότητα να πουλήσουν το προϊόν τους.