Σιγουράκης: Στο Πάσχα οι ελπίδες των παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας

1:11 μ.μ. - Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023
01:03 μ.μ. - Παρ, 31/11/2023
Image: Σιγουράκης: Στο Πάσχα οι ελπίδες των παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας

Με σκαμπανεβάσματα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Μάρτιο

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εορτές του Πάσχα, η διάθεση των κηπευτικών της Ιεράπετρας μέσα στον Μάρτη χαρακτηρίστηκε από μια αστάθεια ως προς τις τιμές με το προϊόν της τομάτας να είναι εκείνο που είχε και διατηρεί μεγάλη κινητικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Σιγουράκη οικονομολόγο πράγματι μέσα στον Μάρτιο υπήρχε αστάθεια στις τιμές στα κηπευτικά της Ιεράπετρας.

Ανοδική τάση είχε η τομάτα. Το αγγούρι απερχόμενης καλλιέργειες υστερεί ποιοτικά, οπότε κινήθηκε πτωτικά. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ωστόσο ήταν οι τιμές του αγγουριού από την νέα εσοδεία. Για τους καλλιεργητές πιπεριάς ο Μάρτιος δεν ήταν καλός μήνας καθώς οι παραγωγοί δεν πήραν τις τιμές που περίμεναν. Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς μελιτζάνας, ανέφερε.

Για να προσθέσει ότι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές είναι, ο καιρός αλλά και το τι συμβαίνει με τις αγορές άλλων χωρών και βέβαια πάντα η σχέση προσφοράς και ζήτησης. Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά στην εσωτερική αγορά, δυο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά. Αφενός μεν η μειωμένη ζήτηση κηπευτικών από μεγάλα σουπερ μαρκετ αφετέρου δε η μειωμένη καταναλωτική δύναμη ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εκτιμάται πάντως ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα εν όψει Πάσχα αλλά και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.