Σιγουράκης :Μειωμένη ζήτηση και χαμηλές τιμές για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

7:57 π.μ. - Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2025
07:03 π.μ. - Παρ, 21/57/2025
Image: Σιγουράκης :Μειωμένη ζήτηση και χαμηλές τιμές για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

Στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8, "Ιεραπετρίτικη Γη", φιλοξενήθηκε ο κ. Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, ο οποίος ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων και τις προοπτικές για τους παραγωγούς.

Αγγούρια: Μειωμένη Ποιότητα αλλά Σταθερές Τιμές

Ο κ. Σιγουράκης ανέφερε ότι, παρά τη μείωση της ποιότητας των αγγουριών λόγω της ολοκλήρωσης της καλλιέργειας, οι μέσες τιμές παραμένουν σταθερές. Από τις  παλαιές καλλιέργειες τα αγγούρια  πωλούνται από 70 έως 92 λεπτά το κιλό, ενώ οι νέες καλλιέργειες διατηρούν τιμές πάνω από 1 ευρώ. "Οι νέες συγκομιδές έχουν μικρότερη παραγωγή, αλλά δείχνουν κάποια θετικά σημεία στην αγορά", σημείωσε.

Δυσκολίες για το Αγγούρι Κνωσού

Ένα από τα προϊόντα που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα είναι το μικρό αγγούρι Κνωσού. Σύμφωνα με τον κ. Σιγουράκη, η χαμηλή ζήτηση από τους εξαγωγείς έχει οδηγήσει σε πλεόνασμα στην εγχώρια αγορά και πτώση των τιμών. "Οι νέες συγκομιδές διατίθενται σε χαμηλές τιμές, από 60 έως 73 λεπτά το κιλό, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους παραγωγούς", τόνισε.

Η Μελιτζάνα σε Ανοδική Πορεία

Σε αντίθεση με το αγγούρι Κνωσού, η μελιτζάνα παρουσίασε άνοδο τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές. Οι τιμές κυμαίνονται από 1,38 έως 1,45 ευρώ, ενώ η αυξημένη παραγωγή φαίνεται να ικανοποιεί τους παραγωγούς. "Η ζήτηση είναι αυξημένη και οι τιμές διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα", ανέφερε ο οικονομολόγος.

Ντομάτα: Χαμηλές Τιμές και Ποιοτικά Προβλήματα

Η ντομάτα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τις τιμές να κυμαίνονται από 60 λεπτά έως 1 ευρώ. Πολλές ποσότητες παραμένουν αδιάθετες λόγω χαμηλής ποιότητας. "Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται έγκαιρα, διαφορετικά το προϊόν χάνει την αξία του και δεν μπορεί να πουληθεί σε ικανοποιητικές τιμές", προειδοποίησε ο κ. Σιγουράκης.

Επίσης, η ντομάτα βελανίδι βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με τις τιμές να κυμαίνονται από 2,20 έως 2,50 ευρώ, αλλά με περιορισμένη ζήτηση. "Η αγορά είναι πιεσμένη και οι παραγωγοί δυσκολεύονται να διαθέσουν τις ποσότητές τους", πρόσθεσε.

Προοπτικές και Ανάγκη Οργάνωσης

Ο κ. Σιγουράκης επεσήμανε ότι η τουριστική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η αγορά θα κινηθεί καλύτερα από τις αρχές Απριλίου, με την 25η Μαρτίου να δίνει μια μικρή ώθηση. "Η οργάνωση της παραγωγής είναι κρίσιμη. Οι παραγωγοί πρέπει να διασφαλίσουν σταθερή ποιότητα και να συντονίσουν καλύτερα τη διάθεση των προϊόντων τους", ανέφερε.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι το κόστος παραγωγής, το οποίο εξαρτάται από τη συνολική παραγόμενη ποσότητα. "Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή, τόσο μειώνεται το κόστος ανά μονάδα. Αντίθετα, όταν η παραγωγή είναι χαμηλή, το κόστος αυξάνεται, δυσκολεύοντας την επιβίωση των παραγωγών", εξήγησε.

Μια Πρόκληση για την Αγροτική Αγορά

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Σιγουράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν βελτίωση στην αγορά. "Η σωστή διαχείριση της παραγωγής και η έγκαιρη συγκομιδή είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη καλύτερων τιμών. Ελπίζουμε ότι η τουριστική περίοδος θα ενισχύσει τη ζήτηση και θα δώσει ώθηση στους παραγωγούς μας", κατέληξε.

Η αγροτική εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη" συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες στους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα.

Ακούστε παρακάτω τον κ Σπύρο Σιγουράκη