Σιγουράκης: Μεγάλη ζήτηση στο αγγούρι Κνωσού αυτή την εβδομάδα
Αυξάνονται συνεχώς τα προϊόντα που μπαίνουν στην αγορά, ανέφερε ο κος Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και Εκπρόσωπος της «GOLDEN FARM», στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπερίτικη Γη»
Αυξάνονται συνεχώς τα προϊόντα που μπαίνουν στην αγορά, ανέφερε ο κος Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και Εκπρόσωπος της «GOLDEN FARM», στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπερίτικη Γη» με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να έχουν πια την δυνατότητα να τροφοδοτούν τις αγορές της Ευρώπης και της Αγγλίας με τις συμφωνίες που κάνουν.
Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων για αυτή την εβδομάδα, ο κος Σιγουράκης μας ενημέρωσε ότι η τιμή του εξαγώγιμου αγγουριού συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα από 0,45 μέχρι 0,80 λεπτά και αυτό συμβαίνει γιατί στην Ισπανία η τιμή είναι 0,30 λεπτά κάτι που συμπαρασύρει και τις δικές μας αγορές. Αντίθετα, το αγγούρι Κνωσού έδειξε έντονο ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα με την τιμή του να κυμαίνεται από 1,65 έως 1,85 ευρώ λόγω ζήτησης από το εξωτερικό και από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Το αγγούρι Κνωσού είναι ένα προϊόν που εάν παρατηρήσουμε την πορεία των τιμών του μέσα στο χρόνο θα δούμε ότι όταν κλείνονται παραγγελίες είτε από το εξωτερικό είτε από μεγάλα σούπερ μάρκετ, η τιμή του ανεβαίνει. Αντίθετα, όταν αυτό δεν συμβαίνει βλέπουμε μεγάλη πτώση της τιμής του. Έχουμε δηλαδή μεγάλη διακύμανση. Η ντομάτα που φυτεύτηκε τον Αύγουστο έχει μπει σε καλή ποσότητα και ποιότητα με αποτέλεσμα να πετυχαίνει τιμές από 1,30 έως 1,40 ευρώ. Ωστόσο, οι παραγωγοί που ξεκινούν τώρα την συγκομιδή δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα προϊόντων με αποτέλεσμα να πουλούν σε τιμές από 1 έως 1,15 ευρώ. Η ντομάτα βελανίδι μπορεί να έχει τιμή πάνω από 2 ευρώ αλλά υπάρχει στρίμωγμα στην αγορά. Στην πιπεριά φλωρίνης υπήρξε ζήτηση και παρόλο που υπήρχαν αρκετές ποσότητες, η τιμή κρατήθηκε στο 1,40 με 1,50 ευρώ. Παρομοίως, η πιπεριά κέρατο έδωσε την δυνατότητα να φύγουν οι ποσότητες που μπήκαν στις αγορές με ικανοποιητικές για την εποχή τιμές.
Όσον αφορά την εσωτερική αγορά, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει μία δυσκολία καθώς ο Δεκέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας για την αγορά των κηπευτικών αφού ο κόσμος έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι σιγά σιγά ξεκινάει να κινείται. Ο καιρός βέβαια συνεχίζει να είναι καλός και στις υπόλοιπες περιοχές που καλλιεργούνται προϊόντα με τον κ. Σιγουράκη να ελπίζει ότι θα υπάρξουν καλές κλιματολογικές συνθήκες για την περιοχή μας.
Κλείνοντας, συμβούλεψε για άλλη μία φορά τους παραγωγούς να δείχνουν πάντα μεγάλη προσοχή στα θερμοκήπιά τους.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube