Σιγουράκης: Κίνδυνος να χαθούν αγορές από την κλιμάκωση της απεργίας της ΠΝΟ

1:01 μ.μ. - Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024
01:10 μ.μ. - Πέμ, 24/01/2024
Image: Σιγουράκης: Κίνδυνος να χαθούν αγορές από την κλιμάκωση της απεργίας της ΠΝΟ

Ο κος Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και εκπρόσωπος της «Golden Farm», φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» όπως κάθε Πέμπτη ώστε να μας δώσει μία εικόνα για τις τιμές των κηπευτικών την εβδομάδα που διανύουμε

Η Κρήτη έχει ξεκινήσει δυναμικά τις εξαγωγές προϊόντων αυτή τη χρονιά με τον κ. Σιγουράκη να ελπίζει ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, δεν θα επηρεάσει τα εξαγώγιμα προϊόντα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μεγάλη αναστάτωση και αυτό που ανησυχεί τόσο τους παραγωγούς όσο και τους εμπόρους είναι η συνέχιση της απεργίας. Το πρόβλημα γίνεται έντονο καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικές ποσότητες σε αρκετά εξαγώγιμα προϊόντα. «Ακόμα και μετά την λήξη της απεργίας θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ώστε να επανέλθει η αγορά στους αρχικούς της ρυθμούς», ανέφερε ο κος Σιγουράκης. Φέτος, ήταν η πρώτη χρονιά μετά από αρκετό διάστημα που το κομμάτι του αγγουριού ξεκίνησε τον Αύγουστο και είναι κρίμα να χαθεί όλο αυτό, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων, ο κος Σιγουράκης μας ενημέρωσε ότι το αγγούρι συνεχίζει να έχει ικανοποιητική ζήτηση κάτι που δεν αποτυπώνεται στην τιμή. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ισπανία έχει ακόμα παραγωγή την οποία διαθέτει σε χαμηλές τιμές και έτσι δεν έχουμε την δυνατότητα και εμείς να “πιάσουμε” καλές τιμές οι οποίες κυμάνθηκαν στα 0,45-0,60 λεπτά το κιλό. Η τιμή της πιπεριάς κέρατο, η οποία είναι επίσης εξαγώγιμο προϊόν, παρουσίασε οπισθοχώρηση και έφτασε στα 1,55 ευρώ. Αντίθετα, η ντομάτα βελανίδι αν και έδειξε μικρή οπισθοχώρηση την περασμένη εβδομάδα στην χθεσινή δημοπρασία οι τιμές έφτασαν από 4,40 έως και 4,90 ευρώ. Η ντομάτα αποτελεί ένα καθαρά ελλειπτικό προϊόν αυτή τη περίοδο οπότε δεν μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα για το τι αξίζει το προϊόν καθώς οι λίγες ποσότητες που υπάρχουν δεν αρκούν για να καλύψουν τις αγορές με αποτέλεσμα οι τιμές να μην είναι αντιπροσωπευτικές. Επίσης, η ποιότητα του προϊόντος δεν είναι ακόμα και τόσο καλή. Προϊόντα όπως τα φλωρίνης, οι φλάσκες και η πιπεριά ντολμάς ξεκινούν σιγά σιγά να μπαίνουν στα δημοπρατήρια με τις τιμές τους να βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή.

Κλείνοντας, ο κος Σιγουράκης ευχήθηκε να λήξει η απεργία όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να μην χαθούν οι συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί από τους εξαγωγείς και τους εμπόρους.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube