Σιγουράκης: Αισιόδοξα ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα εξαγώγιμα προϊόντα

9:44 π.μ. - Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024
09:10 π.μ. - Παρ, 11/44/2024
Image: Σιγουράκης: Αισιόδοξα ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα εξαγώγιμα προϊόντα

Ο κος Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της "Golden Farm", μίλησε στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» ώστε να μας δώσει την εικόνα από την έναρξη της νέας καλλιεργητικής σεζόν αλλά και να μας ενημερώσει για τις τιμές των προϊόντων

Σε αντίθεση με άλλα καλοκαιριά, το φετινό καλοκαίρι αρκετοί παραγωγοί συνέχισαν να καλλιεργούν και έτσι η προσέλευση τους στους χώρους των δημοπρατηρίων της περιοχής συνεχίστηκε, ανέφερε ο κος Σιγουράκης. Τώρα, μπαίνουμε στη νέα καλλιεργητική σεζόν με τους περισσότερους παραγωγούς, ειδικά της μελιτζάνας και της πιπεριάς, να έχουν κάνει τις φυτεύσεις τους. Αρκετοί παραγωγοί έχουν μπει και σε καλλιέργειες αγγουριών με τον κ. Σιγουράκη να αναφέρει ότι, ειδικά το καλοκαίρι, δόθηκε μία έντονη ώθηση στην πώληση αγγουριού καθώς κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις πήραν παραγγελίες και μέσα στον Αύγουστο. Έτσι, είδαμε την τιμή του αγγουριού να ανεβαίνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα μέσα στο καλοκαίρι. Σε αντίθεση με το αγγούρι, δεν υπήρχαν ντομάτες, καθώς οι συνθήκες δεν ευνόησαν ώστε να έχουν την δυνατότητα οι παραγωγοί να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Όσον αφορά το θέμα του νερού, ο κος Σιγουράκης είπε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και πιστεύει ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπούμε στην διαδικασία να βρούμε και άλλες λύσεις έτσι ώστε να μην περιμένουμε πότε θα βρέξει για να έχουμε νερό. Υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς και ο ΤΟΕΒ και ελπίζει πραγματικά να μην μας λείψει το βασικό συστατικό της παραγωγής, που είναι το νερό, και να βγάλουμε μία καλλιεργητική σεζόν όπως όλοι επιθυμούν.

Σχετικά με την ζήτηση των προϊόντων, ανέφερε ότι η ντομάτα είναι ένα προϊόν που ζητείται έντονα αυτή την περίοδο καθώς δεν υπάρχει στην αγορά. Κάποιοι παραγωγοί που έκαναν φυτεύσεις μέσα στον Αύγουστο φέρνουν δειλά-δειλά κάποιες ποσότητες και γι’ αυτό και η τιμή της κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 1,00 ευρώ. Το βελανίδι είναι επίσης ένα προϊόν το οποίο είναι ελλειπτικό, με τις τιμές εδώ και αρκετό διάστημα να ξεπερνούν τα 5,00 ευρώ το κιλό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι παραγωγοί θα αρχίσουν να συγκομίζουν προϊόν άρα σιγά σιγά θα μπαίνουν σε όλη τη αγορά και όσο αυξάνεται η παραγωγή, οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται. Επίσης πολύ καλά, πηγαίνουν τα πιπεροειδή αυτή την περίοδο καθώς και πάλι δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες. Έτσι, η τιμή της πιπεριάς φλωρίνης είναι πάνω από τα 3,00 ευρώ. Οι πιπεριές κέρατο, οι φλάσκες και ο ντολμάς έχουν πολύ ικανοποιητικές τιμές γιατί και σε αυτά τα προϊόντα, οι ποσότητες που βγαίνουν προς πώληση είναι πολύ λίγες. Για το αγγούρι συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από τις εξαγωγικές εταιρίες της περιοχής. Η τιμή του έχει πέσει κάτω από το 1,00 ευρώ αυτή την εβδομάδα, αλλά είναι ένα προϊόν το οποίο πιστεύουν ότι θα κινηθεί με ικανοποιητική ζήτηση όλο το χρόνο γιατί οι εξαγωγικές εταιρίες της Κρήτης έχουν ήδη ενεργοποιήσει τα συμβόλαιά τους με τους οίκους του εξωτερικού και άρα θα υπάρχει ανάγκη για το προϊόν ώστε να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις αγορές.

Συνεχίζοντας, ο κος Σιγουράκης αναφέρθηκε στις αγορές λέγοντας ότι έχουν πάντα ανάγκη από κηπευτικά. Αυτό που θα παίξει ρόλο είναι ο καιρός. Εάν ο καιρός, ειδικά στην περιοχή μας, κυμανθεί σε καλά επίπεδα, εάν δηλαδή έχουμε ένα καλό χειμώνα που να οδηγήσει τα φυτά σε μια ομαλή παραγωγή έτσι ώστε η συγκομιδή των προϊόντων να γίνεται ομαλά και όχι σε μεγάλες ποσότητες, ο κος Σιγουράκης εκτιμά ότι η ζήτηση είναι αρκετή για να έχει καλές τιμές για τον παραγωγό. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι η παρατεταμένη καλοκαιρία τόσο στην περιοχή μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και η δικιά μας περιοχή δίνει μεγαλύτερες ποσότητες και παράλληλα η υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια συνεχίζουν να συγκομίζουν προϊόντα, με αποτέλεσμα οι αγορές να γεμίζουν και να μειώνονται οι τιμές. Συνεπώς, η τάση της αγοράς δεν είναι κάτι που μπορεί να προβλέψει κάποιος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει ζήτηση. Οι ανάγκες για κηπευτικά συνεχώς πληθαίνουν και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο καιρός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Φέτος, είδαμε ότι η πολύ μεγάλη καλοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα να δώσει μαζεμένες πολύ μεγάλες ποσότητες και έτσι οι παραγωγοί δεν έπαιρναν τις τιμές που προσδοκούσαν να πάρουν από την πώληση των προϊόντων τους. Ωστόσο, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι τα ποιοτικά προϊόντα μας έχουν κατακτήσει τις αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

hxonews

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στο πολύ σημαντικό κομμάτι της πιστοποίησης. Η πιστοποίηση είναι ένα κομμάτι το οποίο ζητούν όλο και περισσότεροι έμποροι είτε πρόκειται για εξαγωγή είτε για προϊόντα εσωτερικού, είπε ο κος Σιγουράκης. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα σούπερ μάρκετ με τη σειρά τους ζητούν προϊόντα τα οποία είναι πιστοποιημένα και τηρούν όλες τις προδιαγραφές των ψεκασμών έτσι ώστε σε τυχόν ελέγχους, οι οποίοι γίνονται καθημερινά, να μην βρίσκονται υπολειμματικότητες φυτοφαρμάκων και ακόμα και εάν βρίσκονται, να είναι συμβατές με τις προσταγές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για όσους παραγωγούς θέλουν να πουλάνε τόσο σε εξαγωγή όσο και σε σούπερ μάρκετ, να έχουν υποχρεωτικά πιστοποίηση έτσι ώστε να ανοίγουν καινούριους δρόμους. Εάν ένα προϊόν όπως η πιπεριά και το αγγούρι δεν είναι πιστοποιημένο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στον εξαγωγέα καθώς πλέον υπάρχει η ιχνηλασιμότητα τω προϊόντων. Το προϊόν πλέον ιχνηλατείται από την στιγμή που συγκομίζεται από τον παραγωγό μέχρι την στιγμή που φτάνει στον τελικό καταναλωτή. Ειδικά λοιπόν οι εξαγωγείς και οι έμποροι που πουλάνε σε σούπερ μάρκετ ζητάνε να είναι τα προϊόντα πιστοποιημένα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετοί παραγωγοί οι οποίοι συνεχίζουν να μην κάνουν πιστοποίηση. Η πιστοποίηση είχε συνδεθεί με το κομμάτι της τιμής. Πίστευαν ότι εάν ένα προϊόν είναι πιστοποιημένο θα είναι και πιο ακριβό με τον κ. Σιγουράκη να λέει ότι δεν είναι έτσι. Το πιστοποιημένο προϊόν ανοίγει περισσότερες αγορές και έτσι αυξάνεται η ζήτηση για τα προϊόντα. Η τιμή του εξαρτάται πάντα και από την ποιότητα του προϊόντος. Οι έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα τα οποία προορίζονται για οργανωμένες αγορές είναι συνεχείς, ανέφερε ο κος Σιγουράκης. Ειδικά τα προϊόντα που πηγαίνουν στο εξωτερικό, δεν φεύγουν εάν δεν έχει γίνει πρώτα έλεγχος από τον εξαγωγέα ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ουσία η οποία θα του δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο εύκολο για αυτόν να μην στείλει στο εξωτερικό ένα προϊόν στο οποίο βρέθηκε μία υπολειμματική ουσία παρά να το στείλει, να γίνει ο έλεγχος, να πληρώσει το πρόστιμο και να επιστραφούν τα προϊόντα καθώς αυτό έχει τεράστιο κόστος. Ο νόμος που έχει να κάνει με την υπολειμματικότητα των φαρμάκων είναι πλέον Ευρωπαϊκή οδηγία και είναι πάρα πολύ αυστηρός. Εκεί που συνηθώς δεν γίνονται έλεγχοι είναι σε επιχειρήσεις και εμπόρους που πουλάνε σε τοπικές αγορές.

Κλείνοντας, ο κος Σιγουράκης είπε ότι οι παραγωγοί της Ιεράπετρας είναι συνειδητοποιημένοι παραγωγοί και γνωρίζουν την χρήση των φυτοφαρμάκων και τις ημερομηνίες συγκομιδής και μέχρι στιγμής πιστεύει ότι τα πηγαίνουμε καλά. Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν για διάφορους λόγους και σε αυτούς θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος γεωπόνος την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων. Τέλος, ευχήθηκε υγεία σε όλους τους παραγωγούς και είπε ότι κάθε Πέμπτη θα είναι στην «Ιεραπετρίτικη Γη» ώστε να δίνει την τάση της αγοράς και τις τιμές με σκοπό να γνωρίζουν οι παραγωγοί πως κυμαίνονται οι αγορές και πως κινούνται τα προϊόντα τους.