Σιγουράκης: Θετικό το εξαγωγικό κλίμα για αγγούρι και πιπεριά – Προβληματισμός για ποιότητα και κόστος παραγωγής

2:33 μ.μ. - Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2025
02:12 μ.μ. - Πέμ, 18/33/2025
Image: Σιγουράκης: Θετικό το εξαγωγικό κλίμα για αγγούρι και πιπεριά – Προβληματισμός για ποιότητα και κόστος παραγωγής

Αυξημένη ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές για αγγούρια και ντομάτες, αλλά με σοβαρές προκλήσεις στην παραγωγή λόγω υψηλής αγωγιμότητας και μειωμένης ποιότητας – Τι καταγράφει το Δημοπρατήριο Golden Farm

Στην αγροτική  εκπομπή του Ηχώ 99,8,  "Ιεραπετρίτικη Γη "ο Σπύρος Σιγουράκης από το Δημοπρατήριο Golden Farm παρουσίασε την τρέχουσα εικόνα των τιμών και της ζήτησης για τα θερμοκηπιακά προϊόντα της Ιεράπετρας, επισημαίνοντας θετικές αλλά και ανησυχητικές εξελίξεις.

Ακούστε παρακάτω τον Σπύρο Σιγουράκη :

Κυρίαρχη τάση είναι η καλή πορεία των εξαγώγιμων προϊόντων, κυρίως του αγγουριού εξαγωγής και της ποικιλίας «Κνωσσού». Οι τιμές τους διαμορφώνονται από 1,90€ έως και 2,20€/κιλό, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από εξωτερικές αγορές που σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους ενόψει των γιορτών. Η περίοδος είναι θετική για τα συγκεκριμένα προϊόντα και οι εξαγωγείς κλείνουν συμφωνίες σε καλές τιμές.

Από την άλλη, στην πιπεριά κέρατο παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα ποιότητας, λόγω υψηλής αγωγιμότητας του νερού και κακής κατάστασης των φυτών. Αν και οι τιμές είναι ικανοποιητικές, οι παραγωγοί δυσκολεύονται να αποκομίσουν οφέλη, καθώς η ποιότητα δεν επιτρέπει εμπορική αξιοποίηση μεγάλου μέρους της παραγωγής. Το πρόβλημα εντείνεται από τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών σε εξασθενημένα φυτά.

Η αγορά ντομάτας παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις. Οι υψηλής ποιότητας ντομάτες διατίθενται σε τιμές 1,20–1,30€/κιλό, ωστόσο υπάρχουν και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα που δημοπρατούνται μεταξύ 0,70–0,90€. Οι βασικές φυτεύσεις Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμα δώσει παραγωγή, ενώ οι πρώιμοι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα: μειωμένες αποδόσεις, κακή ποιότητα και ανάγκη εκρίζωσης φυτών. Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία της ορθής υποδομής και επένδυσης σε σύγχρονα θερμοκήπια.

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τη ντομάτα βελανίδι, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 2€/κιλό, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί σε όλη τη φθινοπωρινή περίοδο, όπου κυμαίνονταν στο 1,00–1,50€. Η πιπεριά φλωρίνης κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο (0,85–1,10€/κιλό), ενώ και η φλάσκα διατηρείται πάνω από το 1,20€/κιλό, με επάρκεια στην παραγωγή.

Ωστόσο, ο κ. Σιγουράκης τόνισε ότι η περίοδος των Χριστουγέννων παραδοσιακά δεν ευνοεί τις εξαγωγές. Οι αγορές είναι «φορτωμένες» με προϊόντα, οι μετακινήσεις εμπορευμάτων επιβραδύνονται λόγω αργιών και το κλείσιμο των επιχειρήσεων επηρεάζει τη ζήτηση. Οι εξαγωγείς προσπαθούν να αποστείλουν τα προϊόντα τους πριν τις γιορτές, κάτι που δημιουργεί πρόσκαιρη πίεση και ζήτηση.

Συνολικά, η περίοδος δείχνει θετική για τις τιμές, κυρίως λόγω εξαγωγών, όμως οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που σχετίζονται με την ποιότητα, την κατάσταση των καλλιεργειών, τις μεταβολές στη ζήτηση λόγω εορτών και τις γενικότερες δυσκολίες στην αγροτική παραγωγή. Το κλείσιμο της παρέμβασης συνοδεύτηκε από ευχές για καλές γιορτές και συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια.