Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Αγωνία για τους 19 αγνοούμενους στα συντρίμμια - Στους 43 οι νεκροί

9:32 π.μ. - Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023
09:03 π.μ. - Πέμ, 02/32/2023
Image: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Αγωνία για τους 19 αγνοούμενους στα συντρίμμια - Στους 43 οι νεκροί

Στο τρένο επέβαιναν συνολικά 356 άνθρωποι από τους οποίους οι 222 έχουν επιστρέψει σώοι στα σπίτια τους

Διάχυτη είναι η αγωνία για την εξέλιξη των ερευνών αναφορικά με την ανεύρεση όλων των επιβατών που είχαν επιβιβαστεί στο μοιραίο δρομολόγιο της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 με προορισμό από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τους δύο μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς όσο περνούν οι ώρες, αποκρυσταλλώνεται το τοπίο από πλευράς των σωστικών συνεργείων για την τύχη τους.

Συνολικά, στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 341 επιβάτες, όπως και άλλα 13 άτομα προσωπικό, δηλαδή στο σύνολο 354 άνθρωποι. Επιπλέον, στην εμπορική αμαξοστοιχία επέβαιναν άλλοι δύο άνθρωποι, δηλαδή οι μηχανοδηγοί, με τους διασώστες να αναζητούν τελικά 356 ανάμεσα στα συντρίμμια. Από το σύνολο των επιβατών, ωστόσο, που αναζητώνται από τους διασώστες, εξαιρούνται όλοι όσοι επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους, δηλαδή 222 άτομα, που έφυγαν από το σημείο του δυστυχήματος, μέσω τουριστικών λεωφορείων.

Την ίδια ώρα και με δεδομένο ότι οι έρευνες των διασωστών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αφού υπάρχουν σημεία στα βαγόνια που δεν έχουν επεκταθεί οι σωστικές επιχειρήσεις, ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί, έχοντας ήδη φτάσει στους 43, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η Ρουμπίνη Λεοντάρη, προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Σύμφωνα με την κ. Λεοντάρη, η ιατροδικαστική εξέταση ολοκληρώθηκε σε 43 σορούς, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν νέων ανθρώπων (20-30 ετών) και σε πολύ κακή κατάσταση. Οι αυξημένες ανάγκες σε ταυτοποίηση είχαν ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα να μεταβούν στη Λάρισα τέσσερις ιατροδικαστές, αλλά και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, σύμφωνα με το protothema.gr.

Στον μακρύ κατάλογο του δυστυχήματος, πέρα από τους 43 νεκρούς, υπάρχουν κατά την Πυροσβεστική 19 ακόμη αγνοούμενοι κι ενώ συγγενείς παιδιών που δεν έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους τους από προχθές, απευθύνουν εκκλήσεις για πληροφορίες αναφορικά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για την εύρεση αγνοούμενων, τον γύρο των social media κάνουν αναρτήσεις φίλων και συγγενών που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι αναρτήσεις

Παράλληλα, πέραν των 43 νεκρών και των 19 αγνοουμένων, υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται αυτήν την ώρα σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι από πλευράς της Πυροσβεστικής γίνεται λόγος για 42 επιβεβαιωμένους νεκρούς, όπως ανέφερε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός.

Ήδη, για τις ανάγκες της ταυτοποίησης των νεκρών, καθώς οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, έχουν κληθεί οι συγγενείς αγνοουμένων επιβατών να δώσουν δείγματα γενετικού υλικού, για να συνδράμουν στο έργο της αναγνώρισής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, 53 άνθρωποι έδωσαν δείγματα DNA για τη διαδικασία αναγνώρισης, η οποία θα πάρει αρκετές ημέρες. Και αυτό γιατί, κάποια από τα θύματα είναι διαμελισμένα και έτσι είναι πολύ δύσκολη η αναγνώριση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκονται 37 σοροί και 17 σάκοι με μέλη επιβαινόντων, για τα οποία ακολουθείται η διαδικασία αναγνώρισης.

Στους 56 οι τραυματίες

Εν τω μεταξύ, στα νοσοκομεία της Λάρισας νοσηλεύονται πάνω από 50 τραυματίες, με έξι από αυτούς, ηλικίας 20-25 ετών, να δίνουν αγώνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον 56 άτομα, καθώς κάποιοι από τους τραυματίες έλαβαν εξιτήριο, ενώ η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι νέα παιδιά.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται 21 άτομα, εκ των οποίων 4 στη ΜΕΘ και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται άλλοι 14 επιβάτες, εκ των οποίων 2 στη ΜΕΘ.

Ακόμη 21 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Στο ΑΧΕΠΑ είναι 14 νοσηλευόμενοι και άλλοι 3 στο νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.

Επίσης, 2 νοσηλευόμενοι βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και άλλοι 2 στα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη

Κάμερα από κύκλωμα ασφαλείας κατέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή της σύγκρουσης του επιβατικού με το εμπορευματικό τρένο έξω από τα Τέμπη, από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Με βάση όσα διακρίνονται στο βίντεο, η εμπορική αμαξοστοιχία που κινείται προς Λάρισα και η επιβατική που έχει ξεκινήσει στις 19:22 από Αθήνα, βρίσκονται στην ίδια γραμμή, κινούνται με ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση, με βαγόνια να τυλίγονται στις φλόγες μετά από αυτή.

neakriti.gr