Σιδεράκος: Κοντά στους 5.000 τόνους πλαστικών ανακύκλωσαν τα "Πλαστικά Κρήτης" από το νησί μας την τελευταία πενταετία

12:00 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Δευ, 27/00/2024
Image: Σιδεράκος: Κοντά στους 5.000 τόνους πλαστικών ανακύκλωσαν τα "Πλαστικά Κρήτης" από το νησί μας την τελευταία πενταετία

Τα νέα προϊόντα της εταιρίας για τη νέα καλλιεργητική σεζόν παρουσίασε ο κ. Σιδεράκος στην "Ιεραπετρίτικη Γη"

Στην εκπομπή “Γεραπετρίτικη Γη” μίλησε ο Δ. Σιδεράκος, Προϊστάμενος πωλήσεων Κρήτης και Δωδεκανήσων στα Πλαστικά Κρήτης.

Τα Πλαστικά Κρήτης είναι μία εταιρία που παράγει στην Κρήτη από το 1970. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σιδεράκο ως μέτρια προς κακή με μεγάλα προβλήματα όπως το εργατικό, το υψηλό κόστος παραγωγής και το νερό.

Το πλαστικό έχει στοχοποιηθεί πολύ αλλά καλώς ή κακός δεν μπορούμε πια να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό. Γι’ αυτό, εμείς οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουμε τόσο τη χρήση του όσο και την ανακύκλωση του. Η ανακύκλωση τόσο για τους πολίτες όσο και για τον παραγωγό πρέπει να αποτελεί μία πολύ σημαντική εργασία. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει στην Κρήτη εργοστάσιο ανακύκλωσης το οποίο ανακυκλώνει τα πάντα. Χωρίς αυτό, το κόστος ανακύκλωσης, λόγω των μεταφορικών, θα ήταν πολύ μεγάλο για τον παραγωγό και γι’ αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των παραγωγών πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης και γι’ αυτό βλέπουμε όλο και λιγότερα πλαστικά, ωστόσο αυτό δεν φτάνει. Πρέπει τόσο οι πολίτες όσο και η δημοτική αρχή να βοηθήσουν στην συγκέντρωση των πλαστικών ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο κακό και να μην δημιουργούμε νέα πλαστικά για χρήσεις για τις οποίες δεν χρειάζονται νέα πλαστικά. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σιδεράκος, την τελευταία πενταετία 2019-2023 ανακύκλωσαν μόνο από την Κρήτη περίπου 4.360 τόνους πλαστικών επισημαίνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό το νούμερο ακόμα μεγαλύτερο.

hxonews

Στην συνέχεια, ο κ. Σιδεράκος μας μίλησε για τις δύο προτάσεις νάιλον των Πλαστικών Κρήτης για την απολύμανση αλλά και για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί στη συνέχεια ώστε να ανακυκλωθεί το νάιλον απολύμανσης. Η εταιρία από φέτος βγάζει το orgatif το οποίο είναι ακόμα καλύτερο ποιοτικά από το προηγούμενο νάιλον απολύμανσης εδάφους καθώς είναι τελείως αδιαπέρατο στα χημικά, γεγονός που μπορεί να προστατέψει και την υγεία του παραγωγού και τα πλαστικά οροφής αλλά μπορεί να συντομεύσει και σε μεγάλο βαθμό την απολύμανση εδάφους με χημικά και επιπλέον είναι πλήρως ανακυκλώσιμο. Επίσης, υπάρχουν τα κλασικά νάιλον τα οποία απευθύνονται στον παραγωγό που έχει πάνω από οχτώ εβδομάδες διαθέσιμες για ηλιακή απολύμανση. Αφού γίνει η απολύμανση, αυτά τα νάιλον πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά από χώματα, λάσπες, πέτρες και οποιαδήποτε υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς όλα αυτά δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην γραμμή παραγωγής. Επίσης, εάν υπάρχουν υπολείμματα, το προϊόν που θα παραχθεί θα είναι πολύ υποβαθμισμένο, με συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν νέα προϊόντα, με αποτέλεσμα αυτή η παρτίδα του ανακυκλωμένου υλικού να είναι άχρηστη και έτσι όλη η προσπάθεια να πάει χαμένη. Συνεπώς, όσο πιο καθαρό είναι το νάιλον, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η διαδικασία της ανακύκλωσης και τόσο καλύτερης ποιότητας θα είναι το τελικό υλικό. Στην συνέχεια, το υλικό αυτό πηγαίνει σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες και με την συμπλήρωση κάποιων άλλων προσθέτων παράγονται πλαστικά τα οποία δεν χρειάζεται να έχουν μηχανικές αντοχές που έχει το πρωτογενές πλαστικό. Τα πλαστικά αυτά μπορεί να είναι κουβάδες, κάδοι και σακούλες απορριμάτων και πολλά άλλα. Τα μασούρια με τα οποία τυλίγονται τα νάιλον της εταιρίας καθώς και ένα πολύ ειδικό πλαστικό για οικοδομική χρήση το οποίο παράγουν τα Πλαστικά Κρήτης είναι επίσης από ανακυκλώσιμο υλικό.“Τα Πλαστικά Κρήτης, λειτουργούν την μονάδα ανακύκλωσης στο Ηράκλειο για πάνω από 30 χρόνια και καλό είναι να της δίνουμε δουλειά.”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδεράκος. Η εταιρία συνεργάζεται χωρίς κανέναν διαχωρισμό με όλους τους ανθρώπους που συλλέγουν πλαστικά προς ανακύκλωση στην Κρήτη ανεξάρτητα με το αν τα πλαστικά είναι δικής τους παραγωγής ή όχι. Δεν υπάρχει λοιπόν δικαιολογία για να μένει το νάιλον θερμοκηπίου στο δρόμο.

Όσων αφορά τα πλαστικά οροφής, ο κ. Σιδεράκος είπε ότι γίνονται βελτιώσεις στο 7507, το οκταστρωματικό πλαστικό, με πολύ μεγαλύτερη διαπερατότητα φωτός αλλά με την ίδια διάχυση, βοηθώντας έτσι πολύ καλύτερα το φυτό αποφεύγοντας ταυτόχρονα την δημιουργία εγκαυμάτων. Υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που τρέχουν αλλά καθώς βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο πειραματισμού δεν είναι ανακοινώσιμα. Ωστόσο, θέλοντας να μας δώσει μία μικρή γεύση, ο κ. Σιδεράκος μας είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται πια πάρα πολύ στον δροσισμό. Από την μία, να έχουμε το θερμικό αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει το χειμώνα αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να έχουμε καλύτερους δροσισμούς μέσα στο θερμοκήπιο νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο. Αυτό που εξετάζεται για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να δημιουργηθεί ένα νάιλον οροφής με το οποίο δεν θα χρειάζεται στοκάρισμα ωστόσο αυτό βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά και πειραματισμό.

Τέλος, μας έδωσε κάποια στοιχεία τα οποία καταγράφει η εταιρία σχετικά με την ανακύκλωση βάση των οποίων τα θερμοκηπιακά νάιλον που πήραν από την Ιεράπετρα

το 2020 ήταν 319 τόνοι,

το 2021, 735 τόνοι,

το 2022, 199 τόνοι,

το 2023, 137 τόνοι

και το 2024 μέχρι στιγμής περίπου 60 τόνοι.

Κλείνοντας, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η εταιρία βρίσκονται πάντα δίπλα στους παραγωγούς τους οποίους και ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια.