Σητεία: Ψήφισμα για την έλλειψη χώρων αναψυχής και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
"Να δημιουργηθούν επιτέλους οι χώροι αναψυχής που αξίζουν τα παιδιά μας στη Σητεία!" - Στήριξη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων»
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων» στηρίζει το παρακάτω ψήφισμα και καλεί τους συναδέλφους μας να το υπογράψουν:
Να δημιουργηθούν επιτέλους οι χώροι αναψυχής που αξίζουν τα παιδιά μας στη Σητεία!
Έλλειψη χώρων αναψυχής και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.
Σκοπός της δημιουργίας αυτού του εγγράφου και της συλλογής υπογραφών και ψηφισμάτων στήριξης είναι να επιστήσει την προσοχή σας στην έλλειψη χώρων αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας καθώς και να επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς και να απαιτήσει πλέον την δημιουργία νέων και την ανακαίνιση/συντήρηση των ήδη υφισταμένων.
Οι παιδικές χαρές , τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου είναι, εδώ και καιρό αποδεδειγμένα, βασική ανάγκη των παιδιών κάθε πόλης και όχι μια εγωιστική πολυτέλεια.
Τα παιδιά και τα παιδιά ΑΜΕΑ επιβάλλεται να έχουν χώρους συνάθροισης και κοινωνικοποίησης σε κάθε γειτονιά καθώς αυτοί είναι οι ενδεδειγμένοι χώροι να μπορέσουν να βρεθούν με φίλους, να παίξουν, ν’ αθληθούν και ν’ αποκτήσουν νέες εμπειρίες.
Η έλλειψη φροντισμένων παιδικών χαρών στην πόλη μας είναι παραπάνω από προφανής και έκδηλη,αποτελεί μια χρόνια “πληγή” οταν για δεκαετίες η πόλη της Σητείας δεν έχει μία άρτια και κατάλληλη παιδική χαρά για τα παιδιά μας. Αν ωστόσο πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε γιατί αυτές είναι αναγκαίες θα θέλαμε να σταθούμε σε δύο πολύ σημαντικούς κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας μη έχοντας αυτά που προβλέπονται.
Πρώτος πολύ βασικός κίνδυνος είναι αυτός της ασφάλειάς τους. Οι υφιστάμενες παιδικές χαρές, εκτός από του ότι είναι εκτεθειμένες, χωρίς περίφραξεις και πόρτες, σε οποιονδήποτε έχει την διάθεση να τις βανδαλίσει και να καταστρέψει τον εξοπλισμό τους, τα υπάρχοντα παιχνίδια στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αλλοιωθεί τόσο ώστε τα παιδιά που τα χρησιμοποιούν να κινδυνεύουν. Άρα η δημιουργία νέων χώρων επιβάλλεται από κάθε λογική.
Δεύτερος κίνδυνος, ίσως πιο κρυφός μα όχι και λιγότερο σοβαρός είναι αυτός της απομόνωσης των παιδιών. Οι γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν στους δρόμους, και δεν μπορούν συνεχώς να βρίσκονται σε σπίτια φίλων και γνωστών για να «παίξουν τα παιδιά». Έτσι αυτό που σιγά σιγά διαμορφώνεται είναι μια πραγματικότητα στην οποία το παιδί μαθαίνει να περνά καλά μόνο του μπροστά σε μια οθόνη. Άλλωστε για τα περισσότερα παιδιά η βόλτα μονάχα “στις πάπιες” δεν είναι πια καθόλου διασκεδαστική, καθώς είναι ενας χώρος που αναγκαστικά πηγαίνουμε με τα παιδιά μας με τροχήλατα ή χωρίς καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Η ανάγκη της κοινωνικοποίησης, της επικοινωνίας με συνομηλίκους τους, της εκτόνωσης, της συσσωρευμένης ενέργειας της παιδικής ηλικίας, ιδιαίτερα μετά από τις επιβαλλόμενες υγειονομικές καραντίνες είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Πολλά παιδιά έμαθαν να μένουν σπίτι, να αποστασιοποιούνται και να προσέχουν υπερβολικά πολύ και μόνο η συντροφιά με συνομηλίκους τους θα τους βοηθήσει να γίνουν και πάλι ανέμελα.
Για τον λόγο αυτό απαιτούμε :
· Την ανακαίνιση και εξυγίανση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, των παιδικών χαρών που υπάρχουν ήδη στην πόλη μας και την μετατροπή τους σε προσβάσιμες και κατάλληλες για χρήση απο παιδιά ΑΜΕΑ
· Την δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων παιδικών χαρών σε σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και σαφέστερη έλλειψη (μπορεί η μία να είναι θεματική και να σχετίζεται με το Γεωπάρκο, η οποία εκτός από την ενημέρωση των παιδιών της πόλης θα αποτελέσει και πόλο έλξης για διάφορους επισκέπτες)
· Την δημιουργία χώρων πρασίνου ή «πάρκων τσέπης» όπου η ρυμοτομικό δομή της πόλης το επιτρέπει
· Την ενημέρωση για περαιτέρω κινήσεις από τις αρχές της πόλης για τον σχεδιασμό πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής ή πάρκου skateboard για τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών
· Την επιτήρηση και τον συνεχή καθαρισμό των χώρων που υπάρχουν και των νέων,που πρέπει να υπάρξουν, καθώς και τη φύλαξή τους ώστε να μην βανδαλιστούν.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αλεξάκης Αλέξανδρος
Η Γεν. Γραμματέας
Ζαχαριάδου Αγγέλα