Σήμερα η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

7:18 π.μ. - Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
07:01 π.μ. - Τετ, 20/18/2021
Image: Σήμερα η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έφτασε στη στρατιωτική βάση Άντριους στα προάστια της Ουάσινγκτον την παραμονή της ορκωμοσίας του.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν προσγειώθηκε στις 16:00, τοπική ώρα, (23:00 ώρα Ελλάδας), την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε ο Τραμπ που αρνιόταν για περισσότερο από δύο μήνες να αναγνωρίσει την ήττα του και ποτέ δεν συνεχάρη τον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα

Εν τω μεταξύ δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά τον έλεγχο που συμπεριελάμβανε πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως ο έλεγχος ήταν ευρύτερος και δεν αφορούσε αποκλειστικά διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.

Ένα μέλος της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από ανησυχητικά γραπτά μηνύματα και ένα άλλο μέλος είχε αναφερθεί σε μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς.

Την Κυριακή, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ είπε ότι το FBI βοηθά τον στρατό στον έλεγχο περισσότερων από 25.000 μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου. Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το FBI εξετάζει επίσης αν κάποιος από τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ