Σήμερα η εκδήλωση για την ψυχική υγεία στην Κρήτη με τον Α. Βγόντζα στην Ιεράπετρα

12:53 μ.μ. - Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023
12:01 μ.μ. - Τετ, 25/53/2023
Image: Σήμερα η εκδήλωση για την ψυχική υγεία στην Κρήτη με τον Α. Βγόντζα στην Ιεράπετρα

Τι δήλωσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Ηχώ 99,8

Εκδήλωση με θέμα Η Ψυχική Υγεία στην Κρήτη σήμερα: Που είμαστε, που πάμε; Θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στην Ιεράπετρα, με ομιλητή τον κ. Αλέξανδρο Βγόντζα, Καθηγητή Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιστημονικά Υπεύθυνο Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΠαΓΝΗ. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στις 7,00 το βράδυ. Με διοργανωτές την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ’’ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 21ος ΑΙΩΝ’’ - ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 2023 και σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας και τη Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρα.

Ο κ. Βγόντζας μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας το στίγμα της σημερινής εκδήλωσης και τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί στην ομιλία του. Μίλησε για θέματα ψυχικής υγείας, ενδοοικογενειακής βίας. Για τον ρόλο θεσμών όπως η οικογένεια, η εκκλησία, το σχολείο.

Διαχώρισε τον ρόλο του Ψυχολόγου και του Ψυχίατρου επισημαίνοντας ότι άλλα θέματα εξετάζει η μια ειδικότητα και άλλα η άλλη προτρέποντας τον κόσμο να μη «φοβάται» και να μην έχει αρνητική αντίληψη για τους Ψυχιάτρους. Στάθηκε στη συνέχεια σε ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τις επαφές τους με τον κόσμο, διαπιστώνοντας ότι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι άνω των 65 έρχονται να τους συναντήσουν στην Κινητή Μονάδα ζητώντας συμβουλές. Ωστόσο οι νέοι και η οικογένειά τους, δεν προσέρχονται στην κινητή μονάδα, προτιμούν τον ιδιώτη γιατρό, αυτό όμως ίσως σημαίνει ότι θέλουν να κρύψουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» κάτι που δεν θα πρέπει να συμβαίνει.

Το πρόβλημα δεν πρέπει να κρύβεται πρέπει να αντιμετωπίζεται, σχολίασε.

Ακούστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε ο κ. Βγόντζας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΓΟΝΤΖΑ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από γονείς με καταγωγή από Κρήτη και Πελοπόννησο. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και συμμετείχε ενεργά στο Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα, για το οποίο φυλακίστηκε μαζί με τον αδερφό του νομικό Αντώνη Βγόντζα. Ειδικεύτηκε στην Νευρολογία-Ψυχιατρική στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία των Αθηνών. Το 1985 μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ιατρική του Ύπνου. Έχει λάβει τον τίτλο της ειδικότητας στην Ψυχιατρική και στην Ιατρική του Ύπνου από την Αμερικανική Εταιρεία της Ψυχιατρικής και Νευρολογίας (American Board of Psychiatry and Neurology). Το 1989, προσλαμβάνεται ως Επίκουρος Καθηγητης Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και το 2000 εξελέγη στη θέση του Τακτικού Καθηγητή Ψυχιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης, την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε η έδρα των Διαταραχών του Ύπνου «Anthony Kales Endowed Chair of Sleep Disorders Medicine». Από τότε μέχρι σήμερα διευθύνει το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας του Ύπνου του Τομέα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Το 2000, εκλέγεται Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Π.Κ), όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής του Τομέα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τα έτη 2002-2005 και 2009-2020. Στη διάρκεια της θητείας του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αφιερώθηκε στην βελτίωση και την ανάπτυξη των κλινικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τομέα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ανάμεσα στις κλινικές υπηρεσίες που δημιούργησε περιλαμβάνονται εξωνοσοκομειακός Ξενώνας για χρόνιους ασθενείς, Παιδοψυχιατρική Κλινική, Τμήμα Ηλεκτροσπασμοθεραπείας, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στις Ψυχοθεραπείες, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) και το Κέντρο Ημέρας Alzheimer ΠαΓΝΗ. Υπό την ιδιότητα του Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής του Π.Κ. είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΚΜΨΥ που εξυπηρετεί απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές του Ηρακλείου και διευθύνει Τετραετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Η έρευνά του εστιάζεται στις διαταραχές του ύπνου και στην κοινοτική ψυχιατρική και έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με υψηλό αριθμό αναφορών. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και από Δημόσια Ερευνητικά Ινστιτούτα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

hxonews