Σενάρια ανασχηματισμού μετά την παραίτηση Ζουράρι

9:59 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
09:01 π.μ. - Δευ, 15/59/2018
Image: Σενάρια ανασχηματισμού μετά την παραίτηση Ζουράρι

Εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα

Τον δρόμο για ευρύτατο ανασχηματισμό, με διαδικασίες - εξπρές, φαίνεται ότι άνοιξε η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπλήρωση του απερχόμενου υφυπουργού Παιδείας ούτε καν να ανακοινώσει - επισήμως τουλάχιστον - εάν κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, με την καταφατική απάντησή του πάντως να θεωρείται δεδομένη. 
 
Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένει την αποψινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.
 
Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο Τσίπρας ουδέποτε είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μόλις κλείσει η γ' αξιολόγηση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου και την επίλυση και άλλων εσωτερικών ζητημάτων στην κυβέρνηση, όπως αυτά που είχαν ανακύψει με την κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάννη Μουζάλα για το Μεταναστευτικό. 
 
Φαίνεται, όμως, πως τα πράγματα έτρεξαν με πιο γρήγορους ρυθμούς και ξεπέρασαν τον αρχικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να είναι πλέον ανοιχτά: από την προσωρινή μη αναπλήρωση της θέσης που αφήνει κενή ο Ζουράρις στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις εκτεταμένες αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Το μόνο βέβαιο είναι προσώρας η αποχώρηση Ζουράρι από την κυβέρνηση, αλλά και η νέα ένταση που προκαλεί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επεισόδιο με τον υφυπουργό Παιδείας. 
 
Οι τριγμοί στην κυβερνητική συμμαχία καταδεικνύουν εξάλλου ότι ο Τσίπρας τελεί υπό μία ιδιότυπη ομηρεία, αυτή των ΑΝΕΛ, καθώς η εκπεφρασμένη διαφωνία του Πάνου Καμμένου με το ενδεχόμενο λύσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» αποτελεί μία ακόμη εστία έντασης και απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων. Και μάλιστα στο εγγύς μέλλον, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών είναι να προχωρήσουν με πολύ γοργά βήματα τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων για το ζήτημα.