Self test από τα φαρμακεία μέχρι και τον Αύγουστο

7:52 π.μ. - Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021
07:06 π.μ. - Πέμ, 17/52/2021
Image: Self test από τα φαρμακεία μέχρι και τον Αύγουστο

Συναίνεσαν στη διανομή self-test οι φαρμακοποιοί, για τους ανεμβολίαστους ως τον Αύγουστο - Επόμενη σύσκεψη στις επόμενες δέκα ημέρες για τα θεσμικά ζητήματα των φαρμακείων

Κατ΄ αρχήν συναίνεση για τη διανομή των τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κοροναϊό από τα φαρμακεία ως το τέλος Αυγούστου, απέσπασε η κυβέρνηση στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και της προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Οι φαρμακοποιοί δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση διανομής των self-test για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και των νέων 18-30 ετών, με εξαίρεση τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Για τη συνέχιση της διανομής των τεστ στο κοινό, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ υπέβαλαν υπόμνημα με θεσμικά ζητήματα του κλάδου και αποφασίσθηκε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επίλυσής τους.

Στο μεταξύ όμως, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τον ΠΦΣ την παροχή εξ΄ αρχής τεσσάρων τεστ σε κάθε δικαιούχο, για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη, η πρόεδρος του ΠΣΦ Ειρήνη Μαρκάκη, αντιπροσωπεία του ΠΦΣ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Απόστολο Βαλτά, τον Γενικό Γραμματέα Σεραφείμ Ζήκα, τον Β΄ Αντιπρόεδρο Γιάννη Δαγρέ, το μέλος Κωνσταντίνο Κούβαρη και το νομικό σύμβουλο Ηλία Δημητρέλλο, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η εφαρμογή των self-test έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο, καθώς ανιχνεύουν τα ασυμπτωματικά περιστατικά κοροναϊού, κάνοντας δυνατή την αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα, σε συνδυασμό και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φαρμακοποιοί είχαν αρχικά συμφωνήσει να διεκδικήσουν αμοιβή για τη διανομή, κάτι που δεν έγινε τελικά, σε αντίθεση με τις φαρμακαποθήκες. Οι τελευταίες οποίες πέτυχαν μικρή αμοιβή για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών της διανομής, καθώς τα σχετικά αιτήματα είχαν ήδη υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών και είχαν εγκριθεί.

Η … υποχώρηση στο θέμα της αμοιβής των φαρμακοποιών για τα self-test, έγινε ως αντάλλαγμα στη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, αλλά και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους τα οποία ζητείται να επανέλθουν στη διανομή από τα φαρμακεία. Αυτά εξάλλου, αποτελούν και τα δύο κύρια θεσμικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνάντηση, η οποία προγραμματίζεται εντός του επομένου δεκαημέρου. Στο μεταξύ θα υπάρξει νεώτερη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ.

in.gr