Την άρνηση του επίσημου κράτους για τη χρηματοδότηση του κλάδου τους, ώστε να εγκαταστήσουν μια πολύ καλή και αποτελεσματική μέθοδο σεξουαλικού αποπροσανατολισμού του πολύ επικίνδυνου εντόμου Τuta absoluta, συναντούν εδώ και αρκετό καιρό οι παραγωγοί του Τυμπακίου.
Το αίτημα ξανατέθηκε προ ημερών στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κασίμη, σε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης, από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλη Τσιμπραγάκη. «Πάλι στη βόρεια Ελλάδα μετέφεραν τη σχετική χρηματοδότηση», λέει χαρακτηριστικά ο τελευταίος, βλέποντας πως η Κρήτη ήταν και παραμένει, ακόμα και σε τέτοια θέματα, ο φτωχός συγγενής!
Τα λεπιδόπτερα, που αποτελούν μια πολυπληθή τάξη εντόμων, με περίπου 200.000 καταγεγραμμένα είδη, μπορεί να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η μέθοδος αυτή. Αυτή η τάξη εντόμων, μάλιστα, κατέχει τη δεύτερη ή τρίτη θέση στις μεγαλύτερες τάξεις εντόμων μετά τα κολεόπτερα και μαζί με τα δίπτερα.
Οι πεταλούδες αποτελούν μόνο ένα μέρος των λεπιδόπτερων, αλλά σε μερικές χώρες τα λεπιδόπτερα ονομάζονται γενικά πεταλούδες.
«Το σύστημα αυτό αφορά μια κατασκευή σαν κορδόνι, το οποίο περιέχει μια φερομόνη που προκαλεί σεξουαλική σύγχυση στα ακμαία όλων των λεπιδόπτερων. Αυτό λοιπόν λειτουργεί ως εξής: Δημιουργεί σεξουαλική σύγχυση και αυτά έτσι μετά δεν αναγνωρίζουν το αρσενικό σε σχέση με το θηλυκό. Αποτέλεσμα είναι ότι δε γονιμοποιούνται και συνεπώς δε γεννάνε.
Έτσι οι πληθυσμοί που υπάρχουν στο θερμοκήπιο, για παράδειγμα, δεν αναπαράγονται, με αποτέλεσμα η Tuta να ελέγχεται, αφού δεν αναπαράγεται, και ό,τι υπάρχει μέσα είναι εύκολο μετά να το απομονώσεις και να το εξοντώσεις. Ό,τι έρχεται απ' έξω, βέβαια, και είναι γονιμοποιημένο, μπορεί να γεννήσει. Αλλά εξασφαλίζεις ένα 80% αποτελεσματικότητα»...
Ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης στο σημείο αυτό μας λέει πως «αυτό το σύστημα σε όλη την Ελλάδα καλύπτεται με επιδότηση στα ροδάκινα και στα μήλα. Εκεί βέβαια δε μιλάμε για Tuta, αλλά για άλλα λεπιδόπτερα. Την ίδια ώρα όμως, δε δίνεται επιδότηση για την ντομάτα στο θερμοκήπιο. Αλλά ακόμα και στα υπαίθρια, το είχαμε ζητήσει από πέρυσι με σχετικό υπόμνημα προς το υπουργείο - το είχα επισημάνει και ο ίδιος προσωπικά στον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου τον περασμένο Μάιο σε επίσκεψη στην Αθήνα. Ο υπουργός μού είπε να το κοινοποιήσω το αίτημα αυτό στον κ. Κασίμη. Το έκανα και τότε. Και τώρα που ήρθε εδώ, και τον ρώτησα ποια είναι τα αποτελέσματα, μου είπε ότι αυτό το πρόγραμμα και τα χρήματα που αφορούσε έχει ήδη εξαντληθεί στα ροδάκινα και στα μήλα και, αν επαναπροκηρυχθεί με περισσότερους πόρους, τότε ναι, η ντομάτα θα είναι επιλέξιμη»!
Πόσο, όμως, κοστίζει η εγκατάσταση αυτή; Ο πρόεδρος της οργάνωσης κάνει λόγο για 120 ευρώ το στρέμμα, από τα οποία θα μπορούσαν να επιδοτηθούν τα μισά. «Είναι μια σημαντική δαπάνη. Διότι οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν από 5, 10 και 15 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Να μη μιλήσουμε για τους πιο μεγάλους παραγωγούς», λέει ο συνεταιριστής.
Να επισημάνουμε, τέλος, ότι η Tuta έκανε την εμφάνισή της στα θερμοκήπια της Κρήτης πριν από περίπου 5 χρόνια. Την πρώτη χρονιά, μάλιστα, αποδεκάτισε τις ντομάτες. Το λεπιδόπτερο γεννάει στον ανθό τα αβγά του και αυτά στη συνέχεια εκκολάπτονται μέσα στον καρπό και γεννιέται το σκουλήκι για να εξελιχθεί σε πεταλούδα.
Εικάζεται ότι πρωτοπαρουσιάστηκε στη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο στην Αφρική, για να φτάσει και στην Κρήτη...
Πηγή: neakriti.gr