Σεισμός – Λασίθι: Πάνω από 60 οι αιτήσεις για ζημιές

10:02 π.μ. - Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021
10:10 π.μ. - Δευ, 18/02/2021
Image: Σεισμός  – Λασίθι: Πάνω από 60 οι αιτήσεις για ζημιές

Συνεχίζεται η καταγραφή για οικίες και επιχειρήσεις – Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Σε μια σειρά θεμάτων αναφέρεται σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Καταρχάς όπως είπε έχει ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών από τον σεισμό των 6,3 R. Εως το Σάββατο είχαν κάνει αίτηση, μια επιχείρηση στον Ξερόκαμπο Σητείας και 60-70 ιδιοκτήτες οικιών, σε Σητεία και Ιεράπετρα κυρίως. Η καταγραφή συνεχίζεται ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι σχετικοί έλεγχοι και αυτοψίες όπως προβλέπεται, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε ότι αφορά στα σχολεία έχουν γίνει έλεγχοι και από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και από μηχανικούς της « Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».

Πρόσθεσε οτι γενικότερα για τις παλαιές κατοικίες ή ετοιμόρροπα κτίρια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μεριμνήσουν να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους έτσι ώστε εάν χρειαστεί να προχωρήσουν σε απαραίτητες παρεμβάσεις. Οι υπηρεσίες ενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων τους γιατί υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες, πόροι, πρόσβαση κλπ. Στην προσπάθεια αυτή καλό είναι να βοηθήσουν οι πολίτες ώστε να ενημερώσουν τις υπηρεσίες σε περίπτωση που διαπιστώσουν την επικινδυνότητα ενός γειτονικού κτιρίου ειδικά εάν πχ ο γείτονας ζει εκτός περιοχής.

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα του καθαρισμού ρεμάτων όπου δίνεται προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Ήδη έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις καθαρισμού και η προσπάθεια συνεχίζεται. Αντιλαμβανόμαστε , είπε , ότι υπάρχουν ρέματα που δεν έχουν καθαριστεί, κινούμαστε όμως με προτεραιότητες με βάση και τους διαθέσιμους πόρους και το εργατικό δυναμικό. Σε συνεργασία με τους Δήμους είμαστε έτοιμοι για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η βροχή είναι χρήσιμη και αναγκαία και δεν θα πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο, αλλά να είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, τόνισε.

Τέλος έκανε αναφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου σε επίπεδο νομού.