Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στο Ηράκλειο: Τι λένε οι ειδικοί για τη σεισμική δόνηση

7:25 π.μ. - Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021
07:06 π.μ. - Παρ, 04/25/2021
Image: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στο Ηράκλειο: Τι λένε οι ειδικοί για τη σεισμική δόνηση

Πως σχολιάζουν το σεισμό που έγινε έντονα αισθητός στο δήμο Μινώα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο σεισμό 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα στο δήμο Μινώα Ηρακλείου, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.

Όπως είπε: «υπάρχει σεισμική δραστηριότητα και στην Κρήτη, στα νότια του Ηρακλείου, με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι στα 4,2 Ρίχτερ. Νομίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχουμε ξεφύγει από το σύνηθες. Αυτό που ζούμε αυτή την περίοδο είναι μια ύφεση των φαινομένων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία για την Κρήτη

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας που τόνισε ότι στην Κρήτη καταγράφεται κατά καιρούς σεισμικότητα που δεν μας ανησυχεί.

Σχετικά με τους τρεις σεισμούς που σημειώθηκαν πρόσφατα σε Αίγιο, Τύρναβο και Κρήτη ανέφερε: «Οι σεισμοί αυτοί δεν δείχνουν γενική εξέγερση του ελληνικού χώρου. Είναι τελείως διαφορετική άποψη από πλευράς σεισμοτεκτονικές, συνεπώς δεν μας κάνουν να ανησυχούμε» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο σεισμός στον Τύρναβο εντάσσεται στην σεισμική ακολουθία της 3ης Μαρτίου που είχε σημειωθεί στην περιοχή.

«Προς στιγμή μας ανησύχησε ο σεισμός στο Αίγιο, αλλά όταν είδαμε ότι ήταν σε βάθος 27 χιλιομέτρων απορρίψαμε τους φόβους. Σε αυτό το βάθος οι σεισμοί δεν έχουν συνέχεια. Ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε για την περιοχή του Αιγίου ούτε για την περιοχή της Αθήνας» τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία ούτε για τον σεισμό στην Κρήτη.

hxonews

Σεισμός και στο Αίγιο

Την ίδια ώρα αισθητός ακόμα και στην Αθήνα έγινε ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που αναστάτωσε  το απόγευμα της Πέμπτης το Αίγιο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, με εστιακό βάθος τα 51 χιλιόμετρα.

«Είχαμε έναν αρκετά δυνατό σεισμό εχθές στην περιοχή των Καλαβρύτων, που έγινε αισθητός σε όλη την Αχαΐα, αλλά ακόμα και σε περιοχές της Αττικής. Είναι ένας σεισμός σε σημαντικό βάθος, η εστία είναι γύρω στα 50χλμ.. Αυτό εξηγεί το γιατί έγινε αισθητός σε τόσο μεγάλη απόσταση, και μας καθησυχάζει, καθώς αυτοί οι σεισμοί είναι κατά κανόνα μεμονωμένοι, και δεν ακολουθούνται από ισχυρούς μετασεισμούς. Δεν είχαμε ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

in.gr , Megatv.com , φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ