Σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι: Σε κοντέινερ- “φούρνους’ παραμένουν 700 άνθρωποι, που υποφέρουν

12:17 μ.μ. - Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023
12:07 μ.μ. - Παρ, 14/17/2023
Image: Σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι: Σε κοντέινερ- “φούρνους’ παραμένουν 700 άνθρωποι, που υποφέρουν

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εκτεθειμένοι, χωρίς μέριμνα και προστασία στα κοντέινερ για δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021

Όσο υπομονή και αν κάνουν, είναι απολύτως σίγουρο ότι η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο εξαιτίας του καύσωνα! Ο λόγος για τους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας στο Αρκαλοχώρι. Οι άνθρωποι εκεί είναι εκτός πρόνοιας πρόληψης, αφού διαμένουν στους οικίσκους, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει κατακόρυφα. Πρόκειται για 700 κατοίκους των οικίσκων στο Αρκαλοχώρι, που “τρέμουν” με την ιδέα της διακοπής του ρεύματος, καθώς τα κοντέινερ που μένουν, χωρίς κλιματιστικό, μετατρέπεται σε “φούρνο”.

Και δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εκτεθειμένοι, χωρίς μέριμνα και προστασία στα κοντέινερ για δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021.

«Κανένα μέτρο προστασίας δεν έχει ληφθεί για μας. Στη “θερμοκοιτίδα του κοντέινερ”, μόνη ανάσα είναι ο κλιματισμός, με την ελπίδα η αυξημένη ζήτηση ρεύματος να μην προκαλέσει διακοπές», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ράδιο 98,4 ερωτηθείς ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος.

«Δε μας ρώτησαν, δε μας ενημέρωσαν για κάτι. Ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα», πρόσθεσε με νόημα.

Και βέβαια, τίθενται πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για τη μέριμνα της Πολιτείας, της Πολιτικής Προστασίας Δήμου- Περιφέρειας- Υπουργείου. Τι έχουν κάνει προληπτικά για την προστασία όλων όσων διαμένουν στους οικίσκους; Στα ερωτήματα αυτά μέχρι σήμερα απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Απορίας άξιο είναι επίσης, σε συνθήκες καύσωνα, γιατί δεν έχουν καθαριστεί όλα τα ξερόχορτα πέριξ του οικισμού, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υψηλός.

Στο μεταξύ, έχει χτυπήσει “κόκκινο” η γραφειοκρατία, που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των περιουσιών τους. Μερικοί μάλιστα βρέθηκαν αντιμέτωποι και με κατασχέσεις λογαριασμών, στους οποίους κατατέθηκε η κρατική βοήθεια για τις επισκευές και τις ανακατασκευές των σπιτιών τους. Κάποιοι άλλοι πάλι κινδυνεύουν να χάσουν τις μισογκρεμισμένες περιουσίες τους σε πλειστηριασμούς, όπως καταγγέλλεται.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 3.500 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Αρκαλοχώρι για να ζήσουν σε άλλες περιοχές. Και δύο χρόνια μετά τον σεισμό, άλλα 700 άτομα ζουν ακόμη σε κοντέινερ.

Οι 650 μαθητές δύο δημοτικών σχολείων και ενός γυμνασίου κάνουν μάθημα επίσης σε λυόμενους οικίσκους και κινδυνεύουν, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι που κινούνται μέσα στην κωμόπολη του Αρκαλοχωρίου, από τα 1.000 περίπου ετοιμόρροπα κτήρια του σεισμού, από τα οποία έχουν κατεδαφιστεί μόνο τα 17.

Η κατάσταση λοιπόν είναι τουλάχιστον τραγική για όλους αυτούς τους ανθρώπους, τόσο κατά την περίοδο του χειμώνα με το ψύχος να τους απειλεί, όσο και κατά τη θερινή περίοδο, με συνθήκες μάλιστα όπως τις σημερινές, να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την ίδια τους τη ζωή. Τι θα συμβεί αν τους κόψουν το ρεύμα; Αυτά τα κοντέινερ, όπως οι ίδιοι έχουν πει πάρα πολλές φορές, είναι στην κυριολεξία μεταλλικά κλουβιά, που τον χειμώνα χωρίς θέρμανση παγώνουν και το καλοκαίρι βράζουν όσο δεν είναι σε λειτουργία το κλιματιστικό.

neakriti.gr