Σεισμοί στο Δήμο Μινώα: 7 οικογένειες πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους

9:27 π.μ. - Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
09:07 π.μ. - Τετ, 28/27/2021
Image: Σεισμοί στο Δήμο Μινώα: 7 οικογένειες πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους

"Στο Αρχοντικό κρίθηκαν μη επισκέψιμοι οι ναοί του Αγίου Ανδρέα και της Παναγίας"

Άρον-άρον να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πρέπει 16 οικογένειες στο Αρκαλοχώρι και στον Σαμπά του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Όπως τους ανακοινώθηκε, τα σπίτια τους κρίνονται ακατάλληλα μετά τις φθορές που προκάλεσε στα τοιχώματα και στη στατικότητά τους ο δυνατός σεισμός των 4,8 ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί λίγα λεπτά μετά τις 5 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 24 Ιουλίου.

Έτσι, διά παν ενδεχόμενο, και μέχρι τουλάχιστον να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στην περιοχή, οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τις οικίες τους, καθώς αυτές κρίνονται επικίνδυνες στην πιθανότητα ενός νέου σεισμού, με την απομάκρυνσή τους συνεπώς να γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγος. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το ένα από τα δύο κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, τα οποία πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή καταγράφοντας τα προβλήματα που άφησε πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου, με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανόλη Φραγκάκη, να χαρακτηρίζει την κατάσταση «ζοφερή».

Πενταμελές κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Καταστροφών του υπουργείου, που έχει ως έδρα τα Χανιά, βρέθηκε χθες Τρίτη σε περιοχές του δήμου για τη σήμανση. Χθες, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 17 κτίσματα στο Αρκαλοχώρι, από τα οποία τα τρία δεν κατοικούνται, αλλά κρίθηκαν ακατάλληλα και προς κατεδάφιση. Επτά που κατοικούνται κρίθηκαν μη κατάλληλα για όσο τουλάχιστον συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ για τα υπόλοιπα επτά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως, στην περίπτωση των κατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες, οι οικογένειες συνέχιζαν από το περασμένο Σάββατο, οπότε και σημειώθηκε η σεισμική δόνηση των 4,8 ρίχτερ, και για τρία 24ωρα να μένουν στα σπίτια τους, παρά τις σοβαρές φθορές που αυτά είχαν υποστεί, με τις σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται και με ό,τι επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να είχε αυτό για τη σωματική τους ακεραιότητα.Την ίδια ώρα, μετά από αυτοψία που έγινε σε 19 σπίτια στην περιοχή Σαμπά, από αυτά 7 είναι κατοικήσιμα, ενώ εννέα κατοικίες είναι μη κατοικήσιμες. Ένας ναός είναι μη επισκέψιμος, όπως και μια αποθήκη. Βέβαια οι έρευνες και οι καταγραφές στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστούν.

«Πρέπει να βρεθεί ξενοδοχείο»

Έκκληση στην Περιφέρεια, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας σχεδιασμός φιλοξενίας των ανθρώπων που θα χρειαστεί να ξεσπιτωθούν, έκανε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, τονίζοντας πως, με αφορμή το ότι πρέπει να ελέγχουν άλλα 100 σπίτια, οπότε και ενδεχομένως να προκύψουν επιπλέον ανάγκες φιλοξενίας ανθρώπων που θα μείνουν άστεγοι, πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για άλλες οικογένειες οι οποίες ενδεχομένως να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις οικίες τους, εάν αυτές κριθούν ακατάλληλες.«Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που έχουμε, πρέπει όμως να δούμε πού θα πάνε οι άνθρωποι που θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους προσωρινά. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο που έχουμε εμείς στον Δήμο, υπάρχει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ένα κλειστό γυμναστήριο τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε προς το παρόν. Ωστόσο, θα ήταν αναγκαίο μέσω της Περιφέρειας να βρεθεί ένα ξενοδοχείο προκειμένου να μείνουν το διάστημα αυτό οι άνθρωποι αυτοί, για να νιώθουν πιο ασφαλείς και πιο άνετα», είπε ο κ. Φραγκάκης εκφράζοντας το αίτημα του Δήμου.Την ίδια ώρα, όχι ένα, όχι δύο αλλά περίπου 100 παλαιά κτήρια έχουν υποστεί φθορές λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στον δήμο Μινώα Πεδιάδος, με τα ειδικά κλιμάκια να συνεχίζουν να πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα να υπάρξουν και άλλες ανάγκες φιλοξενίας ανθρώπων που θα κληθούν να αφήσουν τα σπίτια τους που ενδεχομένως να χαρακτηριστούν μη ασφαλή.«Φοβάμαι για αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό λέω ότι πρέπει να υπάρξει μέσω της Περιφέρειας μια προγραμματική σύμβαση, ώστε αν παραστεί ανάγκη να μπορέσουν οι άνθρωποι, που θα χρειαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους, να πάνε σε ένα ξενοδοχείο», σημείωσε ο κ. Φραγκάκης χθες το απόγευμα σε επαφή που είχαμε μαζί του.

Ο δήμαρχος στην “ΚΡΗΤΗ TV”

Αργότερα χθες το βράδυ, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, προσκαλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ωστόσο, τόνισε πως, σε επαφή που είχε με την Περιφέρεια, έχουν γίνει ενέργειες και αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί το ξενοδοχείο που θα μπορεί να φιλοξενήσει όσους κατοίκους της περιοχής χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Μεταξύ των κτηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, που ελέγχθηκαν χθες, βρίσκονται και τρεις ναοί, με τους μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δύο από αυτούς τους ναούς δεν μπορούν να είναι επισκέψιμοι. «Στο Αρκαλογώρι και στο Αρχοντικό ελέγχθηκαν τρεις ναοί. Στον ναό του Αρκαλοχωρίου δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο Αρχοντικό κρίθηκαν μη επισκέψιμοι ο ναός του Αγίου Ανδρέα και ο ναός της Παναγίας», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

Η ανακοίνωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σε συνέχεια του έργου των αυτοψιών που διενέργησαν τις προηγούμενες μέρες οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε κτήρια που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου Σαββάτου 24 Ιουλίου, κατέφτασε κλιμάκιο πέντε μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, το οποίο και ελέγχει μαζί με τους μηχανικούς του Δήμου τα κτήρια δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που έχουν υποστεί ζημιές, προκειμένου στη συνέχεια να προβεί σε σχετικό χαρακτηρισμό (σήμανση) αυτών όπου απαιτείται. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Αρκαλοχωρίου συνάντηση εργασίας του δημάρχου Μανόλη Φραγκάκη με τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας κ. Μανόλη Παραβολιδάκη, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνου Αραβιάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του εγκεκριμένου Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία “Εγκέλαδος” του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Έγιναν γνωστοί οι χώροι καταφυγής

Επιπλέον από τον Δήμο έγιναν γνωστοί οι χώροι καταφυγής, καταυλισμού και παροχής πρώτων βοηθειών μετά από σεισμό, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί στο εγκεκριμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Τα εν λόγω σημεία, καθώς και οδηγίες προστασίας από τον σεισμό είναι διαθέσιμα και μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) για κινητές συσκευές “Δημότης Μινώα Πεδιάδας”, η οποία είναι διαθέσιμη για δωρεάν κατέβασμα μέσω Αpp Store και Google Play.Τέτοια σημεία έχουν οριστεί σε περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι, το Θραψανό, την Αυλή, τους Αποστόλους, τη Βόνη, τη Γαρίπα, το Γεράκι, τον Ευαγγελισμό, τους Ζωφόρους, το Ίνι, τους Κασάνους, την Κασταμονίτσα, τα Κάτω Κστελιανά, τον Λύττο, τον Νιπιδιτό, την Παναγιά, τα Πάρτιρα, την Πολυθέα, τον Σκινιά, το Σμάρι και τον Στείρωνα.

Στην Κρήτη ο Ευθύμης Λέκκας με φόντο... τους σεισμούς

Στην Κρήτη θα βρεθεί το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας. Και αυτό γιατί το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ. Με κατοίκους της περιοχής πάντως να εκφράζουν το παράπονο ότι η συνεδρίαση αυτή γίνεται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, ο κ. Φραγκάκης τόνισε πως την ευθύνη της πραγματοποίησής της την έχει η Περιφέρεια.

neakriti.gr