Σεισμοί στη Σαντορίνη: Στήθηκαν οι πρώτες σκηνές της ΕΜΑΚ, χωρίς σταματημό οι δονήσεις
Λίγα κτίρια στη Σαντορίνη έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς
«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Καραστάθης
Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.
«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.
Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.
Ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε γιατί αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα
Ο Κώστας Παπαζάχος μίλησε στο protothema.gr και αναφέρθηκε στη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα, ενώ εξήγησε το λόγο για τον οποίο αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Συνεχίζεται με την ίδια ένταση, με πολλούς σεισμούς γύρω στα 4-4,5 Ρίχτερ, δεν έχει μειωθεί καθόλου και απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η διάθεση. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κέντρο παρακολούθησης. Αύριο θα μπει ένας σεισμογράφος στην Άνυδρο και θα γίνουν εγκαταστάσεις και στην Ανάφη και στην Αμοργό σε μια προσπάθεια να δώσουμε πιο ακριβείς πληροφορίες. Πάντως, η ακολουθία παραμένει δύσκολη και σίγουρα θα είναι απαιτητική και από τους κατοίκους και από εμάς αλλά και από την ελληνική Πολιτεία».
Για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σήμερα της τάξης του 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ ανέφερε: «Τα ίδια υπάρχουν σε κάθε ακολουθία. Η φημολογία που υπάρχει είναι ακατάστατη, θα πρέπει να κλείσουν τ΄ αυτιά τους και να ακούνε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Κάθε μέρα θα υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις οι οποίες δε θα πρέπει να ακούγονται. Δεν είναι πραγματικές ειδήσεις είναι φήμες».
Για τον λόγο που πρέπει να αδειάσουν οι πισίνες στην Καλδέρα: «Πολύ απλά επειδή υπάρχει έντονη ταλάντωση σε περίπτωση ισχυρών σεισμών και υπάρχει περίπτωση να υπάρχει φόρτιση των πρανών και να υπάρξουν αστοχίες. Αυτό που αδειάζουμε είναι μεγάλα σώματα νερού τα οποία έχουν μια ιδιοταλάντωση σε περίπτωση σεισμού και ενδεχομένως να είναι επιβαρυντική, είναι και χειμώνας, άρα προληπτικά γίνονται αυτά για να μην υπάρξουν προβλήματα», ανέφερε καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας.
Πηγη : Πρώτο Θέμα