Σεισμοί: Μπορούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα να μας προειδοποιήσουν; Επιστήμονες σε συνέδριο στα Χανιά απαντούν

10:18 π.μ. - Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024
10:10 π.μ. - Τετ, 09/18/2024
Image: Σεισμοί: Μπορούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα να μας προειδοποιήσουν; Επιστήμονες σε συνέδριο στα Χανιά απαντούν

Το ιαπωνικό σύστημα προειδοποιεί 10 έως 20 λεπτά πριν την εκδήλωση σεισμικής δόνησης

Η αξιοποίηση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για την έγκαιρη προειδοποίηση σεισμών βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται στα Χανιά. Επιστημονικές ομάδες από την Ιαπωνία, την Αμερική, την Κίνα και από χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για την πρόγνωση σεισμικών φαινομένων και στην Ελλάδα.

Στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και πώς αυτά μπορούν να αποτελέσουν την αρχή ενός συστήματος που θα προειδοποιεί έγκαιρα για την εκδήλωση όχι μόνο μιας σεισμικής δόνησης, αλλά και μιας ηφαιστειακής έκρηξης, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον επιστημόνων από τον χώρο της Σεισμολογίας, που συμμετέχουν στο συνέδριο που φιλοξενείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Φίλιππος Βαλλιανάτος, εξήγησε πως «αν και τα ερωτήματα τα τελευταία χρόνια είναι ανοιχτά επιστημονικά και δύσκολα, έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι προς αυτήν την κατεύθυνση και σε ανακοινώσεις που θα γίνουν δίνονται προοπτικές προς τα πού θα πρέπει να πάει η έρευνα».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αξιοποίησης του παραδείγματος της Ιαπωνίας, η οποία διαθέτει σύστημα προειδοποίησης σεισμών.

«Νομίζω τα παραδείγματα που θα παρουσιαστούν απ’ όλες αυτές τις επιστημονικές ομάδες, μέσα από μια κατάλληλη διεπιστημονική επεξεργασία που θα ακολουθήσει, δείχνουν τον δρόμο πώς πρέπει να συνεργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο κ. Βαλλιανάτος.

Το ιαπωνικό σύστημα, όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τοκάι Τασιγιάσου Ναγκάο, προειδοποιεί 10 έως 20 λεπτά πριν την εκδήλωση σεισμικής δόνησης και οι Αρχές της χώρας έχουν στραφεί στους αποτελεσματικότερους τρόπους διάδοσης της πληροφορίας στον πληθυσμό.

«Επειδή η Ιαπωνία είναι σεισμογενής χώρα, όπως και η Ελλάδα, κι επειδή υπάρχει ένα σύστημα για τη μελέτη των πρόδρομων σεισμικών φαινομένων και την πρόγνωση, αποφασίστηκε ότι χρειάζεται η συλλογή πυκνών και πολύ συχνών δεδομένων. Πριν από πολύ μεγάλους σεισμούς υπάρχουν διαταραχές ηλεκτρομαγνητικής φύσης και στο έδαφος και στην ιονόσφαιρα. Επειδή το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σύντομα πριν τον σεισμό, πρέπει να γίνουν γρήγορες αναλύσεις των δεδομένων και έτσι υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μερικών λεπτών, 10-20, ώστε να μπορεί να δοθεί αυτή η πληροφορία».

Το διεθνές συνέδριο για τις εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού στη Σεισμολογία και Ηφαιστειολογία διεξήχθη για πρώτη φορά στα Χανιά πριν από 25 χρόνια και σήμερα φιλοξενείται ξανά στη δυτικότερη πόλη της Κρήτης, με την επιστημονική κοινότητα να έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα της πρόγνωσης και ανάλυσης σεισμολογικών δεδομένων.

neakriti.gr