ΣΕΔΗΚ | Βράβευση ελαιοτριβείων της Κρήτης για την Ποιότητα και την Διάθεση

9:36 π.μ. - Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021
09:11 π.μ. - Τρί, 02/36/2021
Image: ΣΕΔΗΚ | Βράβευση ελαιοτριβείων της Κρήτης για την Ποιότητα και την Διάθεση

Ποια βραβεύτηκαν στο Λασίθι

Με μεγάλη επιτυχία, παρά τις δυσκολίες των υγειονομικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στο ΜΑΙΧ στα Χανιά η ημερίδα «Ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου» που οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

hxonews

Παρά τις δυσκολίες των υγειονομικών συνθηκών αλλά και την απασχόληση των ελαιοτριβείων με την προετοιμασία τους για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, η συμμετοχή στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε «υβριδικά», δηλαδή με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, ήταν αρκετά αξιόλογη.

hxonews

   Στα πλαίσια της ημερίδας έγινε και η απονομή των Βραβεύσεων Ελαιοτριβείων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς Ποιότητας και Εμπορίας ελαιολάδου 2020/21 που είχε προκηρύξει ΣΕΔΗΚ κατά την οποία επιβραβεύτηκαν με πλακέτες της Χρυσής, Αργυρής και Χάλκινης Μινωικής Ελιάς και Επαίνους.

    Οι διακρίσεις απονεμήθηκαν από τους εκπροσώπους των οργανωτών, που παραβρέθηκαν κατά την απονομή, ενώ στους απόντες βραβευόμενους θα σταλούν ταχυδρομικά.

     Σε όλους του βραβευόμενους εκτός από την διάκριση προσφέρθηκε, ως αναμνηστικό δώρο, ένα αντίτυπο της πρόσφατης έκδοσης του ΣΕΔΗΚ "ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ".

Οι στόχοι των διαγωνισμών

Οι διαγωνισμοί ποιότητας και διάθεσης που οργανώθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία και με άλλους φορείς απευθύνονταν σε Συνεταιρικά ή Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία είχαν σαν βασικούς στόχους:

(α)Την ανάδειξη και προβολή των καλύτερων ποιοτικά ελαιόλαδων περιοχών.

hxonews

(β)Την επίτευξη καλύτερων όρων και υψηλοτέρων τιμών διάθεσης

(γ)Την ανάπτυξη ενδιαφέροντος για παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου

(δ) Την παρότρυνση των ελαιοτριβείων να ακολουθούν κανόνες διασφάλισης της ποιότητας.

 Η εξασφάλιση αμεροληψίας

Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς ήταν δωρεάν για τα ελαιοτριβεία των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ αλλά έγινε με ιδιαιτέρα αυστηρές διαδικασίες, διαφορετικές από ότι στους συνήθεις διαγωνισμούς. Και αυτό γιατι θεωρήθηκε απαραίτητο να εξασφαλιστεί η γνησιότητα της ταυτότητας αλλά και η αμεροληψία των αναλύσεων και εξετάσεων των δειγμάτων.

Τα δείγματα λήφθηκαν από 3/μελεις επιτροπές από δεξαμενές ελαιοτριβείων τουλάχιστον 20 τόνων και παραδόθηκαν με κωδικούς που κατατέθηκαν σε Συμβολαιογράφους για αναλύσεις ποιότητας και οργανοληπτικών, στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς και Αμπέλου στα Χανιά και για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο διαπιστευμένο εργαστήριο «ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ» στο Ρέθυμνο.

   Τα βραβεία που απονεμήθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε

 Οι βραβευθέντες στην ποιότητα

hxonews

Η αξιολόγηση της ποιότητας έγινε από Επιτροπή ειδικών με βάση τα χημικά χαρακτηριστικά (κυρίως οξύτητα, υπεροξείδια και φαινόλες) καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Με βαση τα χαρακτηριστικα αυτά καθοριστηκαν οι βραβευθεντες για την ποιοτητα όπως  φαινονται στον Πιν.1.

Οι βραβευθέντες στην διάθεση

hxonews

Η αξιολόγηση για τις βραβεύσεις στην διάθεση έγινε από Επιτροπή ειδικών με βαθμολόγηση διαφόρων δεδομένων και κριτηρίων και κυρίως της εξασφάλισης διαφάνειας και της εφαρμογής διαγωνιστικών διαδικασιών για την διάθεση του χύμα καθώς και τον βαθμό διάθεσης τυποποιημένου. Με την αξιολόγηση αυτή βραβεύτηκαν τα ελαιοτριβεία που φαίνονται στον Πιν.2.