Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα της Αττικής

9:01 π.μ. - Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023
09:07 π.μ. - Παρ, 21/01/2023
Image: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα της Αττικής

Πολύ καλύτερη η εικόνα στη Δυτική Αττική, ωστόσο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Κανονικά η κυκλοφορία στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου. Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ρόδο. Ξεκινούν αυτοψίες για καταγραφή ζημιών.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, παρά την ύφεση που παρατηρείται στα μέτωπα της Αττικής, σε αντίθεση με το πύρινο μέτωπο που κατακαίει δασική έκταση στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόκειται για πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε δύσβατα σημεία. Καίγονται πανύψηλα δένδρα 15 μέτρων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Πολύ καλύτερη η εικόνα στη Δυτική Αττική. Εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο ενώ βρίσκονται εκεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτιές εκτός περιμέτρου, οι οποίες όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι διαχειρίσιμες.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Λουτράκι, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Καταμετρήθηκαν 32 σπίτια καμένα στους γύρω οικισμούς και δύο σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στο οδικό δίκτυο. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη νέα και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, παρά την ύφεση που παρατηρείται στην ένταση των ανέμων.

Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας.

Στη Μεσσηνία συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε τρεις διαφορετικούς εμπρησμούς. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Kαταγραφές ζημιών στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις Δήμου Σαρωνικού

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και καλλιέργειες στον Δήμο Σαρωνικού, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν το συντομότερο από την Πολιτεία οι πληγέντες.

Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας-Ειδυλλίας η σχετική διαδικασία καθυστερεί, καθώς δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συχνών αναζωπυρώσεων.

Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.

Αυτοψίες στον Δήμο Σαρωνικού

Στον Δήμο Σαρωνικού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τέσσερις αιτήσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων και μια ενός ιππικού ομίλου, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία με τη συνεργασία του δημάρχου Χρήστου Γκίνη.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής:

Οι τέσσερις επιχειρήσεις (βιοτεχνίες & αποθηκευτικοί χώροι) που βρίσκονται επί της Λ. Αναβύσσου υπέστησαν ολική ζημιά.

Στον ιππικό όμιλο διαπιστώθηκε μερική ζημιά σε σταύλους, κτίρια και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Επίσης ειδική ενημέρωση στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους παρέχει κτηνίατρος που απεστάλη στον δήμο από την αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών στις περιοχές της Δυτικής Αττικής έχουν οργανωθεί οι επιτροπές, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, καθώς επιχειρούν ακόμη οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστο Στάθη -για τυχόν πρόβλημα στο μέτωπο της Πάρνηθας- καθώς και με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, σχετικά με το πώς εξελίσσονται τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα από τις επαφές με φιλοζωικές οργανώσεις καταγράφηκαν οι ανάγκες τροφοδοσίας των ζώων στις περιοχές που επλήγησαν, προκειμένου να ακολουθήσει η διανομή από σήμερα 20 Ιουλίου, ενώ διανεμήθηκαν τρόφιμα και νερά σε αστυνομικούς, πυροσβέστες, εθελοντές στα μέτωπα Νέας Περάμου, Μάνδρας και Οινόης, τα οποία ήταν χορηγία της επιχείρησης «Πλαίσιο».

Με πάνω από 40 υδροφόρες συνέδραμε και συνδράμει η Περιφέρεια το έργο της Πυροσβεστικής

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να συνδράμει το έργο της πυροσβεστικού σώματος, ενώ οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων.

Ειδικότερα μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας μέχρι στιγμής η περιφέρεια έχει συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Καλύβια Θορικού, διαθέτοντας 16 υδροφόρα οχήματα και 1 μηχάνημα έργου (JCB) και στη Μάνδρα 26 υδροφόρα οχήματα και 7 μηχανήματα έργου (2 JCB, 2 φορτωτές, ένα D8, ένα D9, ένα grader).

Τέλος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με «υπευθυνότητα και στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, η περιφέρεια συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν για μια ακόμη φορά στην Αττική δύσκολες καταστάσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε την απώλεια ανθρωπίνων ζωών».

Λουτράκι: Κάηκαν πάνω από 40 σπίτια και 15.000 στρέμματα

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».

Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια».

Ρόδος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τρεις δημοτικές ενότητες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.

Ειδικότερα, στην απόφαση του κ. Παπαγεωργίου αναφέρεται:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ