Σε ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, Μαρινάκη και Καλογρίτσα οι 4 άδειες

10:01 π.μ. - Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016
10:02 π.μ. - Τρί, 09/01/2016
Image: Σε ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, Μαρινάκη και Καλογρίτσα οι 4 άδειες

Μετά από μια διαδικασία, που ξεπέρασε τις 65 ώρες, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Όπως ανακοινώθηκε τις τέσσερις άδειες παίρνουν οι: Γιάννης Αλαφούζος (Σκάι), Χρήστος Καλογρίτσας, Βαγγέλης Μαρινάκης και Μίνως Κυριακού (Ant1).
Το συνολικό ποσό που μπαίνει στα κρατικά ταμεία από τη δημοπρασία είναι 246 εκατομμύρια ευρώ, έσοδα που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Υπενθυμίζεται πως η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια ήταν τα 3 εκατ. ευρώ. 
 
Κατά σειρά οι άδειες δόθηκαν σε:
 
1. ΣΚΑΪ
 
2. Χρήστο Καλογρίτσα
 
3. Ant1
 
4. Βαγγέλη Μαρινάκη
 
Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι εκτός αδειών έμειναν το Star και ο Alpha. 

 


Ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος κάνει δηλώσεις 
 
Πώς χτύπησαν τις άδειες
 
Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια την πρώτη μέρα (30/8) στις 20.50 έπειτα από 56 δημοπρατικούς γύρους. Την επόμενη μέρα (31/8), ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας κατοχύρωσε τη δεύτερη άδεια το μεσημέρι (15.25) έπειτα από 78 γύρους. Την 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί, ήταν η σειρά του Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1, που πήρε την τρίτη άδεια έπειτα από 99 γύρους. Η τέταρτη άδεια «έκλεισε» τα ξημερώματα της Πέμπτης (02.35) για τον Β. Μαρινάκη, αφού συμπληρώθηκαν 117 γύροι.  
 
Γεροβασίλη: Ανοίγει μια νέα σελίδα
 
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου - και μετά από μια τριακονταετία  αυθαιρεσίας - μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας» τόνισε σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος.
 
Παππάς: Τέλος στο καθεστώς ανομίας
 
«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

 


ΣΚΑΙ: Πήραμε την πρώτη και πιο φτηνή άδεια, μετά ακολούθησε τρέλα
 
Ο πρώτος που εξήλθε του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ήταν ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, εκπρόσωπος του ΣΚΑΙ ο οποίος δήλωσε πως η πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα ήταν του ΣΚΑΙ και με το πιο χαμηλό τίμημα σε σχέση με τις άλλες τρεις. Όπως τόνισε: «απαίτησε ένα προσεκτικό σχεδιασμό, ένα ραντεβού στα τυφλά και με την τύχη. Μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου και μπήκαν οι υπόλοιποι». Η πρώτη δημοπρασία κράτησε περίπου 10 ώρες, ενώ όπως είπε οι πιο χρονοβόρες ήταν η τρίτη και η τέταρτη. Όσο για τη διαδικασία είπε πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και όλα πήγαν καλά. 

 


Σαββίδης: Αποδείχθηκε πως όλοι ήταν έτοιμοι να πληρώσουν, η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές
 
Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε πως «όλα πήγαν με βάση το δικό μου σενάριο και είμαι αρκετά χαρούμενος γιατί οι τέσσερις άδειες έφεραν στον προϋπολογισμό πάνω από 240 εκατ. ευρώ και δίνω συγχαρητήρια στους νικητές». Παράλληλα, σημείωσε: «έχω πει στον πρωθυπουργό και στους ανθρώπους γύρω του ότι δε χρειάζεται να φοβάται κάτι και να πηγαίνει μπροστά». «Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ' όλους», είπε και συνέχισε: 
 
«Ο χώρος των media με ενδιαφέρει αλλά έχω ξεκάθαρη κατανόηση για το πόσο κοστίζει αυτός ο χώρος. Πλήρωσαν πάνω από 50 και 60 εκατομμύρια ευρώ για άδειες που υπολόγιζαν στα 3. Ήταν πρωτότυπη η διαδικασία αλλά οργανώθηκε με άσχημο τρόπο. Θύμιζε κάπως φυλακή και κάναμε αστεία ότι είμαστε οι μοναδικοί που κλείστηκαν 60 ώρες μέσα σε έναν χώρο χωρίς απόφαση εισαγγελέα, και τουαλέτα με αστυνομικό πηγαίναμε. Η κυβέρνηση όμως έδειξε πως μπορεί να ολοκληρώσει τόσο δύσκολους διαγωνισμούς, είμαι χαρούμενος για αυτό. Είπα αν δεν μπορώ να πάρω εγώ την άδεια, θα κάνω τα πάντα για να πληρώσουν όσο περισσότερο γίνεται οι υπόλοιποι. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα. Τα ποσά ήταν εξωφρενικά. Στην τελευταία φάση κατέθεσα μηδενικό ποσό».

 


Ο Ιβάν Σαββίδης
 
Star: Δεν περιμένα να πάει τόσο ψηλά το τίμημα
 
«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη».