Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Έβρο και Λέσβο - Μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις

9:08 π.μ. - Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Δευ, 25/08/2022
Image: Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Έβρο και Λέσβο - Μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις

Εκκενώθηκε ξανά η Δαδιά λόγω αναζωπυρώσεων - Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στην Ηλεία - Μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου, πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου, στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο πύρινο μέτωπο στον Έβρο

Συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, όπου το παρθένο δάσος καίγεται για 5η μέρα, με την Πυροσβεστική να μην έχει καταφέρει να ελέγξει την πυρκαγιά που «καταπίνει» δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί το προστατευμένο δάσος, κινδυνεύουν με αφανισμό μεγάλοι πληθυσμοί σπάνιων πουλιών που διαβιούν στη Δαδιά στον Έβρο.

Σε ό,τι αφορά στο χωριό, είναι αποκλεισμένο από την πρόσβαση σ' αυτό, καθώς η Εθνική Οδός είναι κλειστή, ωστόσο, προς ώρας, ο οικισμός δεν κινδυνεύει, καθώς οι φλόγες έχουν αλλάξει κατεύθυνση. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης στο κινητό τους, που τους καλούσε να κινηθούν προς το Σουφλί, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, τα οποία λόγω του μεγάλου θερμικού φορτίου δεν μπορούν να προσεγγίσουν με μεγάλη ακρίβεια τα μέτωπα, και κυρίως δυσκολεύονται τα αεροπλάνα, οπότε, το έργο της κατάσβεσης πέφτει ως επί το πλείστον στα ελικόπτερα.

Στον Έβρο, το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας, λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης. Στην περιοχή της Δαδιάς Εβρου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Αναζωπύρωση στη Λέσβο

Η πυρκαγιά στη Λέσβο έχει μια αναζωπύρωση στα βορειοανατολικά, στις παρυφές του Ολύμπου, όπου υπάρχει πυκνό δάσος, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα επεκταθεί στα Πλωμαριτοχώρια, νότια του βουνού.

Έχει ασφαλιστεί το χωριό Σταύρος, όπου επιχειρούν 3 ελικόπτερα, επίγειες δυνάμεις και ΕΜΟΔΕ («δασοκομάντος»). Στο βόρειο μέτωπο υπάρχουν μικροεστίες που δουλεύονται από τις επίγειες.

Συνολικά, στην περιοχή εξακολουθούν και επιχειρούν 81 πυροσβέστες, 20 οχήματα, 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, καθώς και δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Νωρίτερα, εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης από το 112 στη Βρίσα και το Σταυρό, όπου δόθηκε μάχη για να μη μπουν οι φλόγες στον οικισμό.

neakriti.gr