Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Νομός Ρεθύμνου

11:41 π.μ. - Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020
11:11 π.μ. - Τετ, 11/41/2020
Image: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Νομός Ρεθύμνου

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνει στο σύνολο του ο Νομός Ρεθύμνου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επεκτείνεται για τον Δήμο Ρεθύμνου μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ για τους υπόλοιπους 4 Δήμους, Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου τίθενται σε λειτουργία από σήμερα η απόφαση και πάλι μέχρι τις 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετώπισε χτες ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως το συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV αναγκάστηκε να διακόψει τη ζωντανή σύνδεση, κατά τη διάρκεια του Έκτακτου Δελτίου, καθώς η στάθμη του νερού «ανέβαινε» επικίνδυνα, από λεπτό σε λεπτό.

Σήμερα παρέμειναν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Μυλοποτάμου, ενώ σοβαρό πρόβλημα από την κακοκαιρία εντοπίστηκε στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αρχές απηυθύναν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ποταμός, ωστόσο, φούσκωσε και στην περιοχή του Γεροποτάμου – Περάματος και ειδικότερα στο σημείο προς εργατικές κατοικίες. Σημειώνεται ότι οι δύο περιφερειακοί δρόμοι του Περάματος παρέμεναν κλειστοί μέχρι και τις 2:15 το μεσημέρι.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Με σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, εκτός του Δήμου Ρεθύμνης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κτλ φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2020 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 10 Μαϊου 2021.

Ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με την υπ’ αριθμό 6242/17-8-2020 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με ημερομηνία λήξης 26-2-21 λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν στις 25-2-2019. Για τον ανωτέρω Δήμο Ρεθύμνης παρατείνεται η Απόφαση κήρυξής του έως και τις 10 Μαϊου 2021 μετά και την εκδήλωση των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-20.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

« Δυστυχώς, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης επλήγη για άλλη μια φορά σφοδρότατα από έντονα καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε οικίες, επιχειρήσεις, αλλά και σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Από σήμερα και για έξι μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύ-μνης κηρύχτηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και ξεκινάμε με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες έναν α-γώνα δρόμου για να καταγράψουμε τις ζημιές, να αποζημιωθούν συμπολίτες μας από τα αρμόδια Υπουργεία και να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις. Είναι ευτύχημα το ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και σε αυτό συνετέλεσαν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, που υλοποιήσαμε μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου 2019».

neakriti.gr