Σε ετοιμότητα η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου για τη «Διδώ»

11:35 π.μ. - Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019
11:12 π.μ. - Τρί, 10/35/2019
Image: Σε ετοιμότητα η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου για τη «Διδώ»

Δείτε εδώ τα μέτρα αυτοπροστασίας

Σύμφωνα με Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα τη νύχτα (Δευτέρα 09-12-2019) και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους Θυελλώδες ανέμους.

Παρακαλούμε τους πολίτες του Νομού Λασιθίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές η τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν οτι Τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά Το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις ερyασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες Κα/ παράκτιες περιοχές κατά Τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων Καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εyκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για Τα ζώα.

• Να αποφύγουν Τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω απο αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ακολουθούν τις οδηyίες της Διεύθυνσης ΑγροΤικης Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ειδικά για τις Ιρλανδικές διαβάσεις που συναντιούνται κυρίως σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να επικοινωνήσουν με τους Δήμους μέσα στους οποίους βρίσκονται αυτές για να ενημερωθούν πού υπάρχουν τέτοιες και να μην τις διασχίζουν πεζή ή με όχημα, Κατα Τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους τις διαβάσεις αυτές.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατό τητα του Οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, ο/ πολίτες μπορούν να επισκεφθούν Την ιστοσελίδα Της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδσ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

0i πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού Της ΕΜΥ και στη ν ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου γρ. Αντιπεριφερειάρχη

Ιωάννη Γουλιδάκη