Σε επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις για την κινητικότητα των Τούρκων νότια της Κρήτης
Eπτά φρεγάτες, μία κορβέτα και ένα πετρελαιοφόρο
Αυτή είναι η «σύνθεση» της τουρκικής ναυτικής αρμάδας που πλέει διαρκώς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η Τουρκία κάνει «προβολή ισχύος» στη Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη την ανοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ολα αυτά δεν μπορούν παρά να ανησυχούν ιδιαίτερα την Αθήνα, η οποία μπορεί να ελπίζει σε διπλωματικές λύσεις, αλλά γνωρίζει ότι το ενδεχόμενο της χρήσης στρατιωτικών μέσων έναντι της τουρκικής επιθετικότητας δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.
Ανησυχητική είναι και η επιλογή της Αγκυρας να «κόψει» τις όποιες επικοινωνίες υπήρχαν με την ελληνική πλευρά. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και ο σύμβουλος ΕθνικήςΑσφάλειας, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος, απαντώντας σε σχετικήερώτηση, είπε ότι «έχουν μειωθεί ή δεν υπάρχουν καθόλου δίαυλοι επικοινωνίας και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά ακόμη και σε αυτό που λέμε “επικοινωνία σε επίπεδο πολιτών”. Αυτές οι επικοινωνίες έχουν κοπεί κι αυτό είναι κακό».
Η επιλογή αυτή από την Αγκυρα είναι ένα ακόμη σημάδι που δείχνει ότι οι «απέναντι»έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έχουν επιλέξει τον δρόμο της έντασης. Το πού θα καταλήξει αυτός ο δρόμος δεν είναι καθόλου βέβαιο. Και για την Τουρκία. Για όλους αυτούς τους λόγους, στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα», όπως συνηθίζουν να λένε. Το αρνητικό είναι ότι αυτά, όσο περνά ο καιρός, γίνονται όλο και περισσότερα και το «πεδίο ελέγχου» μιας πιθανής τουρκικής πρόκλησης-αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όλο και διευρύνεται.
Από το Αιγαίο, έχει «απλωθεί» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπου τους τελευταίους μήνες η τουρκική παρουσία εντείνεται.
Οι επισκέψεις των επιτελών
Το μεγάλο βάρος για την επιτήρηση της παραβατικής Τουρκίας εκ των πραγμάτων πέφτει στο Πολεμικό Ναυτικό. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αλλά και του Αρχηγού ΓΕΝ στην Κρήτη, στον Ναύσταθμο και στη βάση της Σούδας,την Παρασκευή. Μαζί τους ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Ωστόσο, οι επισκέψεις, πέρα από τον συμβολισμό τους, δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται πολλά για να αντιμετωπιστεί το νέο πεδίο αντιπαράθεσηςνότια της Κρήτης. Ο Στόλος έχει ήδη αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του, ώστε να μπορεί να καλύψει ανά πάσα ώρα και στιγμή οποιοδήποτε επεισόδιο προκληθεί από την πλευράτων Τούρκων. Μπορεί να μη βρίσκονται διαρκώς εν πλω πολεμικά πλοία του Στόλου, ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός για να βρίσκονται άμεσα στην περιοχή. Η προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση συνεχίζεται από την Αθήνα.
Αυτό που θα ανέμενε ίσως η ελληνική πλευρά θα ήταν η εντονότερη «διεθνής ναυτική παρουσία» στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει ζητήσει -από την εποχή που Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν οΕυάγγελος Αποστολάκης- τη μόνιμη παρουσία στη Σούδα αμερικανικών πολεμικών πλοίων που θα περιπολούν πέριξ της Κρήτης.
Το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. Για τους Ευρωπαίους, ούτε λόγος να γίνεται. Τα όσα συνέβησαν ανοιχτά της Λιβύης την εβδομάδα που πέρασε είναι ενδεικτικά. Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» κλήθηκε μόνη της, χωρίς καμία βοήθεια, να αντιμετωπίσει τις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν φορτηγό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη.
Η Τουρκία, μέσω δηλώσεων, έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της. Το φθινόπωρο θακάνει την κίνησή της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς πιστεύουν ότι τοκαθεστώς Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αναστάτωση που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, η οποία, όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες, θα μεγαλώνει. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς και στο Πολεμικό Ναυτικό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε 24ωρο για να επιλύσουν προβλήματα που έχουν προκληθεί από την 25ετή εγκατάλειψη του Στόλου, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν.
Πηγή: Real News