Σε έναν χρόνο τα πρώτα δεδομένα για χωροθέτηση πλωτών αιολικών πάρκων στην Κρήτη
Ο Γ. Αλεξάκης Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων στον Ηχώ 99,8
Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της (υπεράκτιας) πλωτής αιολικής ενέργειας αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Κρήτη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Interreg Med BLUE DEAL.
Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης συμμετέχει ως συνδεδεμένος εταίρος και η Κρήτη έχει επιλεγεί ως μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου.
Στόχος του έργου είναι η πρόταση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης της «γαλάζιας ενέργειας» στο νησί με επίκεντρο τα πλωτά αιολικά πάρκα στο νησί (μέχρι ακτίνα 80 km περιμετρικά καθώς οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι ορατές μέχρι και 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή) και η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας.
Ο κ. Αλεξάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι στο πλαίσιο της πρότασης συλλογή στοιχείων σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό επίπεδο ώστε να αποκλειστούν περιοχές και να επιλεγούν , εάν υπάρχουν, εκείνες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Γίνεται σαφές ότι θα ληφθούν υπόψη η ποσειδωνία μιας περιοχής, η ροή πλοίων, η απόσταση από τη στεριά οι ενάλιες αρχαιότητες κ.α. Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας γύρω από το νησί είναι ότι οι πλωτές προβλήτες είναι ίσως μια εφικτή λύση. Τα τελικά συμπεράσματα θα προκύψουν τον Ιούνιου του 2022 ωστόσο μια πρώτη αποτίμηση των στοιχείων θα είναι στη διάθεσή τους σε έναν περίπου χρόνο.