Σε εξέλιξη η παραγωγή τσικουδιάς στο Λασίθι

11:56 π.μ. - Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018
11:10 π.μ. - Τετ, 31/56/2018
Image: Σε εξέλιξη η παραγωγή τσικουδιάς στο Λασίθι

Κοντά στους παραγωγούς και τους αμπελουργούς ο Σύλλογος παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς νομού Λασιθίου

Ξεκίνησε η αποστακτική περίοδος και οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί του νομού Λασιθίου σπεύδουν να εκδώσουν άδεια για τα παραδοσιακά ρακοκάζανα. Ο κ. Νίκος Καμινογιαννάκης μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μιλά στον Ηχώ 99,8 λέγοντας καταρχάς ότι ο φόρος ειδικής κατανάλωσης έχει παραμείνει ο ίδιος, οι άδειες έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται και σε επίπεδο νομού ο σύλλογος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα μέλη του και τους αμπελουργούς γενικότερα. Στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο όπου εδρεύουν  τα Τελωνεία  του νομού , υπάρχουν κοντά στα τελωνειακά γραφεία και  γραφεία  του Συλλόγου, με υπαλλήλους που βοηθούν και συνεργάζονται με τους τελωνιακούς υπαλλήλους έτσι ώστε να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία έκδοσης αδειών. -Θυμίζουμε ότι το Τελωνείο της Ιεράπετρας έχει κλείσει. -Μέχρι τώρα οι άδειες που έχουν εκδοθεί είναι σχεδόν ίδιες ως προς τον αριθμό σε σχέση με πέρυσι, ίσως λίγο λιγότερες. Η παραγωγή  πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία αναμένεται να  είναι μικρότερη, επισημαίνει ο κ. Καμινογιαννάκης.  Προσθέτει ότι ο νόμος 2969 του 2001 προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα και συνέστησε στους παραγωγούς να εκδώσουν άδεια. Σε ότι αφορά την  εμπορία το ποσοστό σε επίπεδο Λασιθίου είναι μικρότερο  σε σχέση με άλλους νομούς ανά την Ελλάδα. Ωστόσο ένας αποσταγματοποιός εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και με τα κατάλληλα παραστατικά μπορεί να προχωρήσει στην πώληση του χύμα προϊόντος που έχει παράξει.   Ως σύλλογος έχουμε κάνει συναντήσεις με συλλόγους της Κρήτης αλλά και  από την υπόλοιπη Ελλάδα για το εάν μπορούμε να συστήσουμε ομάδες παραγωγών,  είναι όμως κάτι που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, είπε ο κ. Καμινογιαννάκης.


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Καμινογιαννάκη: