Σε εφαρμογή η σταδιακή πώληση των ΕΛΤΑ με fast track εθελούσια έξοδο εργαζομένων

12:32 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021
12:01 μ.μ. - Παρ, 29/32/2021
Image: Σε εφαρμογή η σταδιακή πώληση των ΕΛΤΑ με fast track εθελούσια έξοδο εργαζομένων

Σε εφαρμογή φαίνεται ότι τίθεται η σταδιακή πώληση των ΕΛΤΑ σε στρατηγικό επενδυτή καθώς το ΔΣ της εταιρείας έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εθελούσιας εξόδους 2.000 εργαζομένων, στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού» της εταιρείας

Αρχή των παραπάνω ήταν το νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη σταδιακή πώληση των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, την πρόταση του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου στα ΕΛΤΑ, με στόχο αποχώρηση 2.000 εργαζομένων, ενέκρινε σε χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ηλικίας και προϋπηρεσίας και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου ενώ θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο έχει εθελοντικό χαρακτήρα, έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος ηλικίας τους και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών.

Επιπλέον, προβλέπει μεταξύ άλλων εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας κάθε εργαζόμενου, καταβολή ενός επιπλέον μισθού για κάθε ανήλικο τέκνο και επέκταση για 2 έτη της πρόσθετης Ασφάλισης Ζωής και Υγειονομικής περίθαλψης μέσω του ΤΕΑ ΕΛΤΑ.

Ειδική πρόβλεψη επίσης υπάρχει για τους εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς και για εργαζόμενους με τέκνα ΑΜΕΑ ανεξαρτήτως ηλικίας, στους οποίους θα καταβάλλονται επιπλέον πέντε μισθοί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται και ο «εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής, ψηφιακό μετασχηματισμό με την αναβάθμιση συστημάτων και των υπηρεσιών για τους πολίτες, ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού» στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού» των ΕΛΤΑ.

Πριν από λίγες ημέρες ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης, κατήγγειλε ότι «οι μειώσεις μισθών, στα πλαίσια του «εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους» και η εθελούσια έξοδος που φέρνει το σχέδιο της κυβέρνηση σε συνδυασμό με την γενικότερη αποψίλωση που επιχειρείται στην εταιρεία επιφέρουν τεράστιο κοινωνικό κόστος».

Σημειώνεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας πέρασε νομοσχέδιο με πλήθος προβληματικών στοιχείων σχετικά με την εθελούσια έξοδο για 2.000 από τους 5.500 υπαλλήλους, αλλά και παράθυρα για ανεξέλεγκτες προσλήψεις εκτός δημοσιότητας, αδιαφανείς προμήθειες και στο τέλος πώληση σε στρατηγικό επενδυτή.

thepressproject.gr