Σε έξαρση λόγω κρίσης η κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα
Η κορυφή του παγόβουνου αυτά που δημοσιοποιούνται
Συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία βλέπει σχεδόν καθημερινά να έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και από άτομα από το πολύ στενό τους οικογενειακό περιβάλλον. Η Ψυχολόγος κα. Τζαμαλούκα Διονυσία, από το Χαμόγελο του Παιδιού μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που καλούνται να διαχειριστούν ως «Χαμόγελο» είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του «Χαμόγελου». Τα περιστατικά που γίνονται ευρέως γνωστά, στην πραγματικότητα είναι το ελάχιστο. Είναι πολύ περισσότερα δυστυχώς. Μέλημά τους είναι, να σπάσουν τη σιωπή που επικρατεί στην κοινωνία για αυτό και οι καταγγελίες μπορεί να είναι επώνυμες ή ανώνυμες. Στόχος τους η πλαισίωση του παιδιού αλλά και της οικογένειας, αρχικά στο πριν συμβεί ένα περιστατικό. Στο στάδιο της πρόληψης δηλαδή πριν συμβεί κάποιο περιστατικό. Για να προλάβουν, να ενημερώσουν, να συμβουλεύσουν τόσο για τα σημάδια που θα πρέπει να προβληματίσουν αλλά και πού μπορεί κάποιος να απευθυνθεί. Αλλά και στο μετά , όταν κάποιο περιστατικό συμβεί, σε συνεργασία, πάντα, με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δυστυχώς, είπε η κα Τζαμαλούκα, η σιωπή δεν είναι εύκολο να σπάσει. Πολλοί φοβούνται να μιλήσουν. Πόσο μάλλον ένα παιδί και δη όταν έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Υπάρχουν όμως σημάδια, που μπορούν να μας προβληματίσουν ότι κάτι συμβαίνει. Σημάδια στο σώμα, αλλαγή στη διάθεση, στην ψυχολογία, στην συμπεριφορά, είναι μερικά από αυτά. Χρειάζεται να έχει χτιστεί και μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού και παιδιού. Τώρα, εάν συμβεί ένα περιστατικό και το παιδί έχει υποστεί μια τραυματική εμπειρία δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε. Υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι προσέγγισης ώστε να το ξεπεράσει, αρκεί να τους αναζητήσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς, τόνισε.
Επειδή όμως βλέπουμε και περιπτώσεις κακοποίησης, διαφόρων μορφών, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική κ.α. από άτομα που προέρχονται μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον, είναι σημαντικό και άλλα άτομα που είναι κοντά στο παιδί, όπως οι εκπαιδευτικοί ή άτομα από το φιλικό περιβάλλον να μπορέσουν να καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει. Να έχει το παιδί δηλαδή άτομα εμπιστοσύνης γύρω του. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, σημείωσε η κα Τζαμαλούκα. Τονίζοντας στο σημείο ότι επειδή πολλά περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει αυτή η δημοσιοποίηση να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Πρόσθεσε ότι ακόμα και ανώνυμα μπορεί κάποιος να επικοινωνεί με το « Χαμόγελο του Παιδιού» στο 10 56, δωρεάν , 24 ώρες το 24ωρο είτε γιατί θέλει να μιλήσει για κάποιο περιστατικό που βιώνει είτε γιατί στο κοντινό του περιβάλλον υπάρχει άτομο που θεωρεί ότι κακοποιείται και χρήζει βοήθειας. Σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει και το Κέντρο άμεσης επέμβασης στο Ηράκλειο που καλύπτει και τον νομό Λασιθίου.