Σε δύο δημοσιογράφους το φετινό Νόμπελ Ειρήνης
Στην Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και τον Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 για «τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» στις χώρες τους
Οι δύο δημοσιογράφοι «αντιπροσωπεύουν όλους τους δημοσιογράφούς που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε ένα κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στο Όσλο η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.
«Η δωρεάν, ανεξάρτητη και βασισμένη στα γεγονότα δημοσιογραφία χρησιμεύει στην προστασία από κατάχρηση εξουσίας, ψέματα και πολεμική προπαγάνδα» σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει το εξής:
«Χωρίς την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, θα είναι δύσκολο να προωθήσουμε με επιτυχία την αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών, τον αφοπλισμό και μια καλύτερη παγκόσμια τάξη».
Εξεπλάγη η Ρέσα
«Έχω πάθει σοκ» δήλωσε η Ρέσα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Rappler, του οποίου είναι συνιδρύτριας και ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστό για την κάλυψη «της αμφιλεγόμενης, δολοφονικής εκστρατείας του (σ.σ. Φιλιππινέζου πρόεδρου) Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών».
«Έχει επίσης τεκμηριώσει πώς χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, την παρενόχληση αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής.
Χαιρετίζει το Κρεμλίνο
Ο Μουράτοφ ήταν το 1993 ένας από τους ιδρυτές της «Novaya Gazeta», της «πιο ανεξάρτητης εφημερίδας στη Ρωσία σήμερα, με κριτική στάση απέναντι στην εξουσία», επισημαίνει η Επιτροπή δίνοντας συγχαρητήρια σε έναν «ταλαντούχο και γενναίο» για το γεγονός ότι εργάζεται με συνέπεια και τηρώντας τα ιδανικά του.
«Η δημοσιογραφία και η επαγγελματική ακεραιότητα έχουν καταστήσει την εφημερίδα σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που σπάνια αναφέρονται από άλλα μέσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έδωσε συγχαρητήρια στον δημοσιογράφο για το θάρρος του και γιατί «εργάζεται αδιαλείπτως σύμφωνα με τα ιδανικά του», όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Έκκληση για δράση από τους ΔΧΣ
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) χαιρέτησαν επίσης τη βράβευση των δύο δημοσιογράφων τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα, μια έκκληση για δράση.
«Αυτή τη στιγμή δύο συναισθήματα κυριαρχούν: η χαρά και η εγρήγορση», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των RSF, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την έδρα της οργάνωσης στο Παρίσι.
«Η χαρά διότι είναι ένα υπέροχο και πολύ ισχυρό μήνυμα υπέρ της δημοσιογραφίας. Ένας πολύ ωραίος φόρος τιμής σε δύο δημοσιογράφους (…) που εκπροσωπούν το σύνολο των δημοσιογράφων στον πλανήτη που παίρνουν ρίσκα για να προωθήσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση», εξήγησε ο Ντελουάρ.
«Και παράλληλα ένα αίσθημα εγρήγορσης διότι η δημοσιογραφία έχει αποδυναμωθεί, διότι η δημοσιογραφία δέχεται επιθέσεις, διότι οι δημοκρατίες δέχονται επιθέσεις, διότι η παραπληροφόρηση και οι φήμες αποδυναμώνουν τόσο τη δημοσιογραφία όσο και τις δημοκρατίες και έχει έρθει η ώρα να δράσουμε», κατέληξε.
Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.
candiadoc.gr