Σε δημόσια διαβούλευση έως 12 Σεπτεμβρίου το σχέδιο απόφασης για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στο αρδευτικό νερό

11:29 π.μ. - Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016
11:06 π.μ. - Πέμ, 09/29/2016
Image: Σε δημόσια διαβούλευση έως 12 Σεπτεμβρίου το σχέδιο απόφασης για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στο αρδευτικό νερό

Μέχρι 12 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες για το σχέδιο Κοινής υπουργικής Απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη

Με το οποίο θεσμοθετείται η κοστολόγηση και επιβάλεται στη συνέχεια η τιμολόγηση όλων των υπηρεσιών ύδατος, ανάλογα με τη χρήση. Ουσιαστικά, επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος, όπως προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία, για όλες τις χρήσεις νερού και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και για την άρδευση. Το τέλος αυτό είναι ένα ποσό ανά γεώτρηση ή ανά στρέμμα σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανάλογα με το τι είδους νερό χρησιμοποιούνε: Από ανοιχτά κανάλια άρδευσης ή από ιδιόκτητες γεωτρήσεις. Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα επιβαρυνθούν οι τελικοί χρήστες που είναι αγρότες με κάποιο πρόσθετο ποσό, αφού πρόκειται για ένα "περιβαλλοντικό τέλος" και μπορεί να ενταχθεί ως επιδοτούμενο από γωργοπεριβαλλοντικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Δηλαδή τα χρήματα αυτά να βρεθούν από κοινοτικούς πόρους εντάσσοντας τους παραγωγούς σε κάποιο μέτρο για την ορθή διαχείριση του νερού άρδευσης.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο της εν λόγω ΚΥΑ, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, όπως οι ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, κ.ά., θα προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες.
 
Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό.
 
Το παραπάνω σχέδιο ΚΥΑ είχε τεθεί σε εσωτερική διαβούλευση έως την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά ξεσήκωσε αντιδράσεις, κυρίως από τον αγροτικό κόσμο.
 
Για να καταθέσετε τις απόψεις σας ηλεκτρονικά, μπείτε εδώ.