Σε απόλυτη απομόνωση ο Εχίνος - «Καμπανάκι κινδύνου» για τα 93 νέα κρούσματα

8:28 π.μ. - Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Παρ, 19/28/2020
Image: Σε απόλυτη απομόνωση ο Εχίνος - «Καμπανάκι κινδύνου» για τα 93 νέα κρούσματα

Στους 189 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι από κοροναϊό στη χώρα μας, καθώς 70χρονη, με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε όπως ανακοινώθηκε χτες στη ΜΕΘ του νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στους 189 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι από κοροναϊό στη χώρα μας, καθώς 70χρονη, με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε όπως ανακοινώθηκε χτες στη ΜΕΘ του νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για τον έκτο θάνατο από τον Εχίνο.

Ειδικότερα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα δύο θάνατοι και 24 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 18 στην Ξάνθη, 2 στη Ροδόπη και 4 από ταξίδια στο εξωτερικό.

Θετικά νέα από Ροδόπη: Αρνητικά 189 δείγματα

Ενθαρρυντικό πάντως θεωρείται το γεγονός πως και τα 189 δείγματα που λήφθηκαν από κατοίκους στο Αγίασμα Ροδόπης είναι αρνητικά, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα και για άλλα 74 δείγματα που λήφθησαν χθες.

Ο δήμος του Ιάσμου και προμηθεύει με τρόφιμα τους κατοίκους καθώς διανύουν την τρίτη ημέρα καραντίνας, η οποία θα ισχύει ως τις 23 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως σε καραντίνα για μία εβδομάδα τέθηκε η κοινότητα Εχίνου στο δήμο Μύκης Ξάνθης μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κοροναϊό.

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν στην περιοχή και τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη.

Η πορεία του ιού στην Θράκη

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από τις 4 Μαΐου που απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις έως και τις 31 Μαΐου δηλώθηκαν στην Ελλάδα 299 κρούσματα.

Από την 1η Ιουνίου έως και χθες, 17/6, έχουν δηλωθεί συνολικά 289 θετικά στον Sars-CoV-2 περιστατικά, δηλαδή λίγο λιγότερα συγκριτικά με του Μαΐου, και ενώ υπολείπονται ακόμη 13 ημέρες – μαζί με τη σημερινή που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα επίσημα στοιχεία – μέχρι ο μήνας να τελειώσει.

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση, στην κοινότητα Εχίνου έχουν καταγραφεί 73 νέα κρούσματα από τις 11 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ανακοινώθηκε πως καταγράφηκαν 97 περιστατικά σε τέσσερις ημέρες, τα 29 προέρχονταν από οργανωμένους μαζικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Συνεπώς, η Ξάνθη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 κρούσματα από τις αρχές του μήνα, καθώς και από τις καθημερινές ανακοινώσεις γινόταν γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα ο δείκτης  μεταδοτικότητας “R” είναι στο 0,20, δηλαδή απέχει πολύ από το 1 που είναι το όριο ανησυχίας και επιβολής μέτρων. Η χώρα μας εξακολουθεί να «φιγουράρει» στις χώρες με αργό ρυθμό καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων κοροναϊού.

Καμπανάκι κινδύνου για τα 93 κρούσματα

«Καμπανάκι κινδύνου» χαρακτήρισε ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν στη χώρα μας 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

«Τα κρούσματα αυτά είναι απόρροια συγχρωτισμού. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν επαναλαμβάνονται αυτές οι συμπεριφορές. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις θρησκευτικές τελετές», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς γιατί επετράπη στη θρησκευτική μειονότητα της Ξάνθης να γιορτάσει το Ραμαζάνι, ο καθηγητής εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι βρισκόμαστε σε φάση σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι χθες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού τόνισε ότι η κρίση του κοροναϊού στον Εχίνο έρχεται μετά τη θρησκευτική γιορτή της μειονότητας, το Ραμαζάνι.

 Ακραία περίπτωση το lockdown σε κάποιο νησί

Αναφορικά με τους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας, ο κ. Σουρβίνος επισήμανε ότι «αν εφησυχαστούμε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κι άλλες τοπικές εστίες» τονίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες, στις οποίες παρατηρήθηκε «επανεμφάνιση συρροής κρουσμάτων». Σε ενδεχόμενο lockdown ακόμα και σε κάποιο νησί, δήλωσε ότι είναι ακραία περίπτωση, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να συμβεί.

Συνάντηση Κικίλια- Τσιόδρα- Χαρδαλιά

Για την κατάσταση της Θράκης αλλά και για τον τουρισμό συζήτησαν χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων κατά της πανδημίας Σωτήρης Τσιόδρας, οι οποίοι είχαν συνάντηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης.Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργός, υφυπουργός και επικεφαλής συζήτησαν για την αναζωπύρωση κρουσμάτων σε περιοχές της Θράκης αλλά και για τη περαιτέρω θωράκιση της χώρας λόγω επανέναρξης του τουρισμού.

in.gr