Σε απόγνωση οι ψαράδες του Μακρύ Γιαλού

7:56 μ.μ. - Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017
07:06 μ.μ. - Σάβ, 03/56/2017
Image: Σε απόγνωση οι ψαράδες του Μακρύ Γιαλού

Ένα μήνα παραμένουν δεμένα στο λιμάνι του Μακρύ Γιαλού τα αλιευτικά των ψαράδων της περιοχής

 που εδώ και πολλά χρόνια δεινοπαθούν κάθε τέτοια περίοδο, καθώς  τα θαλάσσια ρεύματα προκαλούν προσάμμωση στη «μπούκα» του αλιευτικού καταφυγίου, εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο τους.
 
Οι επαγγελματίες αλιείς του Μακρύ Γιαλού, αναγκάζονται να ψάξουν αλλού για ένα μεροκάματο, προκειμένου να καταφέρουν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, έχοντας αφήσει αναγκαστικά  ανενεργά και δεμένα  στο λιμάνι τα σκάφη τους, για τα οποία έχουν ξοδέψει πολλές χιλιάδες ευρώ.
«Δεν μπορούμε να βγούμε από το λιμάνι ακόμα και με τα πιο μικρά σκάφη. Και αν βγούμε δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξαναμπούμε καθώς βρίσκουμε κάτω στον πυθμένα, γιατί τα νερά λόγω της προσάμμωσης, είναι πλέον πάρα πολύ ρηχά. Ένα μήνα έχουμε τα σκάφη μας δεμένα και δεν μπορούμε να πάμε για δουλειά. Είμαστε φτωχοί ψαράδες. Αυτή είναι η δουλειά μας. Από εκεί ζούμε, όταν μπορούμε να δουλέψουμε.
 
Η «μπούκα» του λιμανιού έχει γίνει σε λάθος σημείο, με μια κακή μελέτη που δεν είχε υπολογίσει τα θαλάσσια ρεύματα, εξαιτίας των οποίων το λιμάνι μπαζώνει συνέχεια. Όταν φυσά βόρειος άνεμος, τα νερά τραβιούνται ακόμα περισσότερο και βγαίνει στην επιφάνεια η άμμος, όπου παίζουμε ποδόσφαιρο, αντί να έχουμε δεμένα ασφαλώς τα σκάφη μας.
 
Με το δικό μου βαρκάκι που είναι μόλις 7,5 μέτρα, δεν μπορώ να βγω από το λιμάνι. Κάθεται πάνω στην άμμο και μου προξενεί πολλές ζημιές στο σκαρί και τις μηχανές. Ο αδερφός μου σκάρωσε στην άμμο με το μεγάλο αλιευτικό και όταν ανέβασε στροφές στη μηχανή για να ξεκολλήσει από την άμμο το σκάφος άνοιξε από πίσω», δήλωσε ο 53χρονος επαγγελματίας ψαράς κ. Νίκος Τζεβελεκάκης.
 
«Ζητάμε να μας βρουν μια μόνιμη λύση. Να μας ανοίξουν μια μπούκα από την άλλη πλευρά και να μας αδειάσουν το λιμάνι από την άμμο που έχει μαζευτεί.
 
Όλο υποσχέσεις μας δίνουν εδώ και χρόνια, ότι θα μας λύσουν το πρόβλημα, αλλά έργα δε βλέπουμε», προσθέτει ο κ. Νίκος Τζεβελεκάκης.
Οι ψαράδες που εξυπηρετούνται από το αλιευτικό καταφύγιο του Μακρύ  Γιαλού είναι πάρα πολλοί, και σε αυτούς προστίθενται οι δεκάδες ερασιτέχνες, και όλοι εκείνοι που έρχονται στην περιοχή για αλιευτικό τουρισμό απ' όλη την Κρήτη κάθε Σαββατοκύριακο.
 
«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα σκάφη μας κάθε χρόνο. Οι ζημιές στις μηχανές που τραβάνε άμμο, επειδή τα νερά είναι πολύ ρηχά, μας κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα. Είμαι και εγώ οικογενειάρχης όπως όλοι οι συνάδελφοι μου. Έχω δυο μικρά παιδιά και είμαι σε απόγνωση γιατί θέλω, αλλά δεν μπορώ, να δουλέψω όπως πρέπει κάθε μέρα.
 
Αναγκάστηκα να βρω δουλειά στην οικοδομή, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση στο λιμάνι. Έχω κάνει μια επένδυση  στο σκάφος μου 30.000 ευρώ, και το έχω αναγκαστικά δεμένο στο λιμάνι. Τα έξοδα κίνησης είναι πάρα πολλά και τα ψάρια πολύ λίγα για να πάμε στο πιο κοντινό λιμάνι στον Αθερινόλακκο», ανέφερε ο 35χρονος επαγγελματίας ψαράς κ. Χάρης Φραγκάκης.
 
 
Απογοητευμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Μακρύ Γιαλού και οι ψαράδες της νεότερης γενιάς .
 
«Είμαι από 6 χρονών στη θάλασσα και σήμερα που είμαι 23 χρονών, βλέπω ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο λιμάνι μας. Δεν μπορούμε να πάμε στη δουλειά και δεν μπορούμε οικογενειάρχες ψαράδες να βγάλουμε το μεροκάματο μας.
 
Έχω ένα καΐκι 10 μέτρων , το έχω ρίξει στη θάλασσα εδώ και 1,5 μήνα και δεν έχω πάει ακόμα για ψάρεμα. Είμαστε καραβοκύρηδες και κάνουμε τους εργάτες απέξω για να συντηρήσουμε τις οικογένειες μας», δηλώνει ο 23χρονος ψαράς κ. Άγγελος Τζεβελεκάκης.
 
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εκείνοι που ασχολούνται στην τουριστική περιοχή του Μακρύ Γιαλού με τα θαλάσσια σπορ.
 
«Το λιμάνι είναι καλό. Μας προστατεύει από τους καιρούς αλλά τώρα με την άμμο που έχει συγκεντρωθεί, μας δημιουργεί πολλά προβλήματα και πάρα πολλές ζημιές, γιατί το  μεγάλο σκάφος που χρησιμοποιούμε βρίσκει στον πυθμένα.
 
Με τα εξωλέμβια  αναγκαζόμαστε να σηκώσουμε τις μηχανές για να μπούμε η να βγούμε από το λιμάνι. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους . Δεν είναι κατάσταση αυτή. Πληρώνουμε τα λιμανιάτικα  μας και ότι άλλο χρειάζεται αλλά  ουσιαστικά λιμάνι δεν έχουμε», ανέφερε ο κ. Γιώργος Αγγελάκης που έχει θαλάσσια σπορ στον Μακρύ Γιαλό.
 
 
«Δικαιολογημένο το παράπονο των ψαράδων»
 
Δικαιολογημένο  βρίσκει το παράπονο των ψαράδων  ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, κ. Αντώνης Πετράς.

 
«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο λιμάνι του μακρύ Γιαλού και το παράπονο των ψαράδων είναι δικαιολογημένο.
 
Η προσάμμωση δημιουργεί μηχανικές βλάβες στα αλιευτικά που ελλιμενίζονται εκεί και μπαίνουν η βγαίνουν από το λιμάνι.  Υπάρχει μια μελέτη που εκπονείται για την αλλαγή της εισόδου του λιμανιού, η οποία θα γυρίσει από την ανατολική στη νότια  πλευρά, έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα.
 
Περιμένουμε τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη, και μόλις προχωρήσει η διαδικασία θα εντάξουμε το έργο αυτό και θα το υλοποιήσουμε.
 
Μέχρι τότε, θα πρέπει με κάθε τρόπο να απαμμώσουμε το λιμάνι. Έχει προχωρήσει η γραφειοκρατία που απαιτείται για να πάρουμε από βδομάδα την άδεια από το Υπουργείο  Εμπορικής Ναυτιλίας , προκειμένου να παρέμβουμε και να αφαιρέσουμε όλα τα φερτά υλικά που υπάρχουν μέσα στο λιμάνι», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ Αντώνης Πετράς.
 
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης
Πηγή: neakriti.gr