Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών - Απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες

10:19 π.μ. - Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016
10:07 π.μ. - Τρί, 12/19/2016
Image: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών - Απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες

Απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες παραμένουν οι περίπου 800 ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κρήτη

Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν καταβάλλεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να δίνονται πειστικές απαντήσεις, παρά μόνο ότι υπάρχει οικονομική στενότητα, η οποία μόλις ξεπεραστεί, θα γίνει η καταβολή.
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, κατέβαλε, με τις όποιες καθυστερήσεις, τα ποσά που οφείλει στους ιδιοκτήτες, βάσει των συμβολαίων που εχουν υπογραφεί, δηλαδή τον επόμενο μήνα από τη στιγμή που κόβεται το τιμολόγιο, μέχρι και τον... μισό Απρίλιο του 2016, και έκτοτε... με το σταγονόμετρο.
Ο πίκανας αποτυπώνει τις συνολικές οφειλές του ΔΕΔΔΗΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), όπου η Κρήτη κατέχει τη μερίδα του λέοντος.
 
 
Υπενθυμίζουμε ότι για τους περισσότερους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, "τρέχουν" δάνεια που πήραν για να κάνουν την εγκατάσταση, ενώ παράλληλα, καταβάλλουν κανονικά τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, από την περασμένη 'Ανοιξη!
Η κατάσταση είναι εκρηκτική, με τον Σύλλογο Παραγωγών Φωτοβολταϊκών Ανατολικής Κρήτης, να έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τόσο εναντίον της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, όσο και του προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Χατζηαργυρίου, ενώ έχει γίνει καταγγελία και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία εξετάζεται εδώ και έναν χρόνο.
Υπενθυμίζουμε ότι την εποχή των "παχέων αγελάδων" δόθηκαν κίνητρα με επιδότηση 50% για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων των 80 KW. Οι κρητικοί, πίστεψαν στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων για υψηλά κέρδη, και πήραν δάνεια καθώς το κόστος κατασκευής, ήταν πολύ υψηλό. Το 2009, κάθε πάρκο κόστιζε 500.000 ευρώ, ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν πήραν επιδότηση, γιατί απλά... άλλαξε ο νόμος και όσοι την πρόλαβαν, την πήραν "κουτσουρεμένη" στο 25%.
Οι ιδιοκτήτες μιλούν για τεράστια οικονομική καταστροφή, με το κερασάκι στην τούρτα ...τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν πληρώνει το ρεύμα που παίρνει από τα πάρκα...